(Anul) Ovidius s-a născut mort şi a fost îngropat în cultura FĂGĂDuinţelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E de ORC - Editorial (Anul) Ovidius s-a născut mort şi a fost îngropat în cultura FĂGĂDuinţelor
06 Aprilie 2017 / 18:01 2746 accesări 8 comentarii

Anul Ovidius s-a născut mort. Cine ştie de ce? Poate pentru că ar fi trebuit organizat de ăştia de se ocupă de organizare pe la Primăria Constanţa. Cine sunt ăştia? Păi nu prea contează. Ce contează este numele care apare în dreptul Direcţiei „Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente” (e cu litere mari, vă jur!), şi anume, directorul executiv Mihaela Popescu. CEO-ul ăsta vine de la SPIT, cum ar veni de la casieria municipiului (ştiţi, acel loc în care se numără bani şi unde nu sunt în stare funcţionarele să-ţi elibereze corect o hârtie), pe o filieră misterioasă, fiind numită şi nu dând concurs, aşa cum ar fi normal. Că stăm şi ne gândim că, dacă ar fi dat un concurs, ar fi venit şi cu un CV şi cu un plan de management (o strategie culturală, ceva), care ar fi fost făcute publice că, de, e plătită din banii noştri. Şi acolo, în proiectul ăla de management, cu siguranţă, s-ar fi împiedicat şi de Ovidius pe undeva, măcar aşa, din greşeală. Dar, cu siguranţă, pentru că a fost numită şi pentru că nu putem bănui Primăria de lipsă de transparenţă, de contondenţă în luarea deciziilor sau de părtinire, doamna cu pricina e tobă de protocoale, are o agendă impresionantă de relaţii internaţionale şi o vastă experienţă în organizarea evenimentelor de tot felul, din toate domeniile, inclusiv cultura asta prăpădită, cu amărâtul ăsta de Ovidius în frunte. Probabil că noaptea adoarme cu „Tristele“ pe burtă şi se trezeşte în zori cu „Metamorfozele“, iar în drum spre muncă îşi pune audiobook-ul cu „Ponticele“. De aceea nu prea înţelegem cum de nu i-a ieşit asta cu organizarea Anului Ovidius - doar CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT AL ULTIMULUI SECOL LA CONSTANŢA.

De asemenea, nu înţelegem cum am ajuns să preluăm o mâzgâlitură sulmoneză pe post de logo al Anului Ovidius constănţean. Bine, până la urmă asta nu este o problemă, căci logo-ul reprezintă, la noi, ceva ce nu există, deci e ok.

Ce crede primarul Făgădău despre „strategia culturală a oraşului”

Un alt aspect de neînţeles este cum se poate declara în plină conferinţă de presă, cu un ton sfidător şi arogant, că „strategia culturală a oraşului nu este treaba Primăriei” - citat primar Decebal Făgădău. Dar a cui este treaba asta, domnule primar? Măcar Mazăre a declarat în plen că pe el nu-l interesează cultura. Ştiam o treabă. Acum nici măcar nu se spune deschis care este interesul pentru acest sensibil domeniu. De fapt, numirea duduii care număra bani pe la ghişeele SPIT-ului în capul Direcţiei de Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente este un semnal destul de puternic.

Să înţelegem că urmează patru ani de delir total în ce priveşte neprofesionalismul şi lipsa totală de interes pentru cultura oraşului? Patru ani de festivaluri de scoici, de gurişti şi lăutari în curul gol care hăulesc la lună în Piaţa Ovidiu şi de soldăţei penibili care patrulează cu zeiţa în frunte? Asta este cultura care ne defineşte sau pe care suntem forţaţi să o suportăm încă patru ani? Înţelegem că „ţara ne vrea proşti”, dar istoria acestui spaţiu binecuvântat cândva de Dumnezeu şi de zeii greci nu ne dă voie să ne uităm rădăcinile. Iar acestea sunt eminamente culturale. De ce nu doriţi să ne recuperăm, din punct de vedere etic şi estetic, trecutul? Tradiţia există în acest domeniu, însă „luminile oraşului” (referinţă culturală - sic!; a se citi funcţionarii publici de la administraţia locală) preferă să se întoarcă cu spatele şi să-şi pună ochelari. De cal, de soare, de care doriţi dvs., pentru a nu vedea că tradiţia culturală a Constanţei poate fi resuscitată şi dusă mai departe, augmentată şi promovată în aşa fel încât, în cât mai puţini ani, să putem să dăruim noi, din milă, logo-ul vreunui eveniment către vreun oraş înfrăţit. De ce nu profităm de faptul că încă există în Constanţa oameni de cultură valoroşi, recunoscuţi la nivel naţional şi european? Aşteptăm să moară ca să-i putem face cetăţeni de onoare în cadrul vreunui consiliu penibil, unde să se poată certa nişte palide culori politice şi cu asta ne-am spălat păcatele şi am rezolvat toate problemele?

Ce ziceţi, domnule primar şi doamna director? Sau nu vă interesează pentru că este mai simplu să vină scoicile şi KISS FM gratis, UNTOLD (un festival de import cu iz penal, dar probabil că „luminile oraşului“ ştiu asta) şi SPELL, SEA whatever ce alte nume de festivaluri care nu spun nimic şi care nu dau bătăi de cap autorităţilor. Poate că dau altceva, altceva ce din cultură nu prea iese...

Sau poate pur şi simplu am fost foarte răi, iar duduia de la SPIT care număra bani şi care acum are în mâini şi în minte responsabilitatea unei Direcţii extrem de importante pentru un oraş deschis, turistic, aşa cum este Constanţa, se ocupă de... ZILELE CONSTANŢEI, un eveniment aflat în proximitate şi care, anul acesta, ar trebui să depăşească în importanţă toate spusele şi nespusele festivaluri de doi lei care par că ne fac programul artistico-cultural şi în 2017.

Asta trebuie să fie, drept urmare cerem, pe această cale, programul de Zilele Constanţei pentru a-l putea promova în rândul publicului care, suntem siguri, abia aşteaptă să afle în ce constă evenimentul-emblemă care defineşte administraţia acestui oraş şi pe noi, ca cetăţeni.

Anul Ovidius s-a născut mort. Poate îl resuscităm puţin cu ocazia zilelor oraşului ai cărui reprezentanţi pe care i-am votat (mai puţin pe directoreasa de la Direcţia de Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente şi care a fost numită) l-au îngropat în batjocură şi penibil!

Vom continua seria de articole care îi vor avea ca protagonişti pe „aleşii” sau „numiţii” din administraţia locală şi modul în care îşi fac aceştia treaba!

8 comentarii

ovidian 21:34:11 / 06 Aprilie 2017
despre cultura

Chiar nu va inteleg poliloghia. Aveti o opera a ministerului culturii, un teatru de stat, un teatru de papusi, copii si tineret, dansuri populare la centrul Burada, muzee nationale si judetene s.a. si ce asteptati? Sa joace Fagadau in locul vostru, sa vina Tutuianu sa verniseze colectii, cine sa vina sa va faceti datoria? Ati vrut pana si teatrul de vara Mamaia sa faceti munca patriotica si susanele. Aveti deputati si senatori prin care sa sesizati politici culturale. Acum aveti si salarii dar...nu e bine. Miroase a neputinta manageriala si rog administratia locala sa schimbe echipele!!

Răspunde | Raportează | | |+12
Max 23:51:39 / 06 Aprilie 2017
incredibil

Tu chiar esti sincer si n-ai priceput absolut nimic! Sau poate nu traiesti in orasul asta... Sau poate esti pus de unii si altii sa scrii... Sau poate esti doar prost si habar n-ai despre ce este vorba... Hmm, trebuie sa fii de la Primarie in cazul asta. O sa-ti identific IP-ul sa vad ce pui de slugoi la administratia locala sau pe la partide esti :)

Răspunde | Raportează | | |-14
un cetățean 08:58:11 / 07 Aprilie 2017
opriți-l la timp

Făgădău a învățat să cheltuie bani pe evenimente culturale de proastă calitate de unde să îi rămână și lui ceva.

ovidian 10:50:47 / 07 Aprilie 2017
dlui Max

Regret ca nu suntem de acord. Este dreptul meu democratic si constitutional la opinie. Amenintarile cu identifucarea tin de alte institutii. Va rog sa va controlati. Am inteles perfect ca nu stiti sa lucrati pe proiecte, cu ONG-uri, ca asteptati tor timpul finantare de la stat. Societatea se schimba, deci si cultura trebuie sustinuta in diferite moduri. Daca va considerati lezat de opinii liberale, va cer scuze!

Răspunde | Raportează | | |+11
Max 12:06:35 / 07 Aprilie 2017
dlui Ovidian

Total de acord cu dvs., draga libelula liberala :) Fiecare are dreptul sa... orice, asa ca si eu am dreptul sa verific, nu? Nu a fost o amenintare, ci o informare. In rest, cred ca ai amestecat discutiile. Ce proiecte, ce ONG-uri si ce sustinere a culturii din partea Primariei in diferite moduri? Ca daca ar fi fost am fi discutat despre asta, nu? Chiar nu pricepi ca nu exista? Mai citeste o data materialul sau mergi si canta la alta usa, ca aici ai nimerit gresit. Sau tu misuni pe langa primarie si astepti sa pice para coapta :)

Simonescu Dan 15:47:46 / 07 Aprilie 2017
Cultura si calitatea umana a catateanului

Constanţa, municipiu de mărimea Timişoarei sau Iaşului este condamnat să rămână cu o populaţie anticulturală? Cum să ridici nivelul de civilizaţie dacă nu prin cultură, educaţie? Stimate domnule primar Făgădău, ca om în care avem încredere şi pe care l-am votat, cu respect, cu bună cuviinţă vă cerem să puneţi cultura la locul ei, pe prim plan în viaţa oraşului. Sprijiniţi vizibil şi concret instituţiile culturale, Teatrele, cel de Operă, de Stat, muzeele unde pupulaţia primeşte cultură, adică civilizaţie, bun simţ, rafinament, o altă calitate umană! Luaţi exemplul primarului Gabriela Firea care înţelege să susţină intens cultura în Bucureşti sau al altor primari de ieri şi azi precum Nechita de la Iasi, tot reprezentanţi ai PSD ca şi dvs! Cu mulţumiri!

Ion 16:00:21 / 07 Aprilie 2017
de bun simt

In sfarsit si un comentariu de bun simt si la obiect. Si eu mi-as dori sa avem un oras care sa fie recunoscut datorita institutiilor sale culturale si produselor acestora si nu din cauza arogantei locuitorilor, meltenismului operatorilor din servicii si mizeriei de pe strazi. Mai ales ca vara toata Romania se muta aici. Si asta nu poate face decat administratia locala. Domnule primar, lasati alte ocupatii si aveti grija in primul rand de sufletele constantenilor, de spiritul lor si apoi de distractii si umplerea burtilor. Nu toata lumea merge la Untold sau mananca gratar. Nu sunteti si primarul nostru?

Radu Iliescu 17:30:26 / 07 Aprilie 2017
Moderatie

Moderati cu moderatie! Salutari doamnei redactor sef!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Bloguri recomandate

Pagina a fost generata in 0.4235 secunde