Armele chimice ale lui Gaddafi, pe mâinile teroriștilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armele chimice ale lui Gaddafi, pe mâinile teroriștilor

Externe 23 Februarie 2015 / 00:00 690 accesări

Un nou videoclip de propagandă al grupării teroriste Stat Islamic (SI) arată prizonieri în cuşti, în timp ce sunt plimbaţi pe străzile dintr-un oraş irakian, prin faţa unei mulţimi de oameni care aplaudă. 21 de luptători kurzi, capturaţi de gruparea sunnită, sunt îmbrăcaţi în salopetele portocalii ale condamnaţilor la moarte. Videoclipul original are o durată de nouă minute. Camera se opreşte apoi asupra mai multor prizonieri, iar texte ce aparent dezvăluie detalii despre fiecare în parte apar pe ecran. Filmarea se termină cu un ecran negru, acest lucru sugerând soarta prizonierilor. Imaginile amintesc de videoclipurile recente date publicităţii de SI, cu incendierea pilotului militar iordanian Maaz al-Kassasbeh şi a altor prizonieri sau cu decapitarea a 21 de egipteni de confesiune creştină, răpiţi în Libia.

            Acest videoclip se dorește o dovadă, deopotrivă, a expansiunii și a popularității grupării. SI a ajuns pe teritoriul Libiei, unde încearcă să preia controlul asupra aeroportului internațional Labraq, apărat de forțele comandate de generalul Khalifa Haftar. Aeroportul se află la numai 65 de kilometri vest de Derna, localitate controlată de combatanții SI. De altfel, armata egipteană, care a efectuat, la începutul săptămânii trecute, raiduri împotriva milițiilor SI după decapitarea celor 21 de cetățeni egipteni, a lansat raiduri tot în această regiune din Libia. Vineri, combatanții SI au lansat atentate sinucigașe în orașul Al-Qobah, soldate cu 44 de morți.

            De la înlăturarea regimului Gaddafi, în 2011, Libia nu și-a regăsit stabilitatea. Dacă până în prezent era tolerată împărțirea neoficială a țării între mai multe miliții rivale, extinderea activităților combatanților SI este tot mai problematică. În mod oficial, arsenalul chimic de care dispunea Gaddafi a fost distrus în 2014, dar OPAC, organizația internațională care se ocupă de distrugerea arsenalului chimic, a anunțat că mai sunt circa 850 de tone de substanțe chimice precursoare și alte 115 tone de izopropanol în situl de la Ruwagha, situat în deșertul din sud-estul țării. Aceste substanțe pot fi folosite în realizarea de arme chimice, fiind imperioasă o intervenție internațională pentru transferul lor către locațiile de distrugere.

            Și armata turcă a efectuat două operaţiuni pe teritoriul Siriei, ieri dimineaţă, evacuând zeci de militari turci care păzeau mormântul lui Suleiman Şah, bunicul lui Osman I Gazi, întemeietorul dinastiei otomane, un militar turc murind în confruntări. Armata turcă, în coordonare cu ofiţeri ai serviciilor de spionaj, a traversat frontiera siriană pentru a ajunge la Mausoleul lui Suleiman Şah, aflat la 37 de kilometri de frontieră. Conform Tratatului de la Ankara din 1921, acesta este considerat teritoriu turc, fiind practic o enclavă turcă pe teritoriul sirian. Zona, păzită de 40 de militari turci, era asediată de combatanţi ai organizaţiei teroriste SI. O a doua operațiune militară a evacuat rămășițele pământești ale lui Osman I Gazi.

            Turcia este în prima linie a luptei împotriva teroriștilor, de pe teritoriul său simpatizanții SI încercând să ajungă în Siria sau Irak. Autorităţile britanice au lansat un apel pentru localizarea a trei adolescente despre care se crede că s-ar îndrepta spre Siria, pentru a se alătura grupării SI. Două dintre fete au 15 ani, iar a treia, 16. Toate au dispărut de acasă la începutul săptămânii trecute şi au fost surprinse de camerele de supraveghere de pe un aeroport din Londra, îmbarcându-se spre Istanbul. Autorităţile britanice au cerut ajutorul Turciei pentru localizarea lor şi pentru a le împiedica să treacă graniţa în Siria. Poliţia crede că fetele sunt prietene cu o altă adolescentă, care s-a alăturat grupării islamiste în decembrie anul trecut.

            Extremismul islamic face ravagii nu numai în Orientul Mijlociu. În Bangladesh, forțele speciale au efectuat un raid asupra unei presupuse tabere de antrenament islamiste, la est de orașul Chittagong. În urma operațiunii, 25 de studenți au fost arestați, fiind confiscat și un mic arsenal de război de circa 22 de arme semiautomate, șapte pistoale și 750 de cartușe de muniție. Oficialii din Bangladesh susțin că au dejucat astfel comiterea de atentate teroriste pe teritoriul țării. Autoritățile din Nigeria, însă, nu au reușit să împiedice un atentat sinucigaș comis de o femeie, soldat cu moartea a cinci persoane și rănirea altor câteva zeci. Atentatul a fost comis în orașul Potiskum, în apropierea unui punct de pază la intrarea în piața locală, pentru a se produce cât mai multe pierderi de vieți omenești.



12