Arta, o investiţie atractivă şi rentabilă în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arta, o investiţie atractivă şi rentabilă în România

Cultură 08 Ianuarie 2014 / 00:00 490 accesări

Cumpărarea unei opere de artă este una dintre cele mai rentabile investiţii în viitor, în România, în contextul crizei economice globale. Afirmaţia este susţinută de specialişti, dar şi de proprietarii caselor de licitaţii. „Condiţii date de criza economică globală fac ca investiţiile în instrumente financiare, depozite bancare şi în real estate să nu mai fie atât de atractive ca în alţi ani. Investiţia în artă se impune ca una dintre puţinele posibilităţi de plasament cu randament atractiv, cu atât mai mult cu cât scăderile cotaţiilor de pe piaţa de artă din ultima perioadă fac şi mai rentabilă această investiţie în viitor”, susţine fondatorul celei mai „tinere” case de licitaţii din România - Grimberg, apărută în septembrie 2013, Ştefan Grimberg.

Faptul că arta reprezintă o investiţie de viitor este susţinut şi de cele 37 de licitaţii - cu două mai multe decât în 2012 şi cu 12 mai multe decât în 2011 - organizate, anul trecut, de casa Artmark, care a înregistrat vânzări de aproximativ 12 milioane euro.

ARTA CONTEMPORANĂ, PE VAL „Cele mai spectaculoase creşteri s-au înregistrat în segmentul de artă contemporană. Cele patru licitaţii tematice organizate de Artmark în 2013 au strâns 1.157.220 de euro, de 2,7 ori mai mult decât cei 421.049 de euro din vânzări de artă contemporană din cele trei licitaţii tematice din anul precedent. Aprecierea artei contemporane s-a resimţit şi în numărul mare de recorduri de autor obţinute de acest segment la Artmark, entuziasmul colecţionarilor sfidând estimările rezervate ale casei: Andrei Cădere - „Spring în Wonderland”, adjudecat pentru 22.000 euro, în ciuda estimării casei de 4.000 - 6.000 de euro, sau Gili Mocanu - „Untitled”, adjudecat pentru 11.000 de euro, pe fundalul unei estimări de 900 - 1.500 euro”, a spus directorul business development, PR şi Comunicare al casei de licitaţii Artmark, Valeriu Sângeorzan.

În ceea ce priveşte Topul 100 al celor mai valoroşi pictori români în 2013, realizat de „Capital“, în colaborare cu Artmark, Constantin Brâncuşi ocupă prima poziţie, cu „Studiu pentru domnişoara Pogany”, vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro. Clasamentul continuă cu: Victor Brauner, Reuven Isaac Rubin, Vilmos Aba, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu.



12