Asociaţia Elevilor din Constanţa: Cum vor ajunge elevii la şcoală? Vrem transport gratuit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asociaţia Elevilor din Constanţa: Cum vor ajunge elevii la şcoală? Vrem transport gratuit

Educație 18 Ianuarie 2021 / 20:07 986 accesări

În data de 20 ianuarie se va desfăşura şedinţa Consiliului Judeţean din Constanţa.
Unul dintre punctele de pe ordinea de zi are legătură cu vechea problemă a transportului judeţean al elevilor.
Asociaţia Elevilor din Constanţa subliniază faptul că elevii nu vor beneficia de gratuitate.

Legislaţia a fost modificată anul trecut, astfel fiind clarificat cadrul legal şi modificată Legea educaţiei naţionale în sensul acordării gratuităţii pentru elevi la toate tipurile de transport, inclusiv cel judeţean (înainte în lege era prevăzută reducerea de 50%).

În ciuda acestui fapt, la nivelul consiliilor judeţene trebuie încheiate contracte de serviciu public în care să fie prevăzută această facilitate, pentru ca elevii să beneficieze de gratuitate şi pentru ca legea să fie respectată.

Consiliul Judeţean Constanţa, în proiectul de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei contravine prevederilor legale menţionate anterior. Consiliul menţionează că elevii pot beneficia de gratuitate, doar după acordarea fondurilor de la bugetul de stat.

Asociaţia Elevilor din Constanţa precizează că în Legea 92/2007, se specifică clar faptul că facilităţile ce ţin de transportul judeţean se asigură din bugetul consiliului judeţean, aşa cum se întâmplă şi la transportul local.

Mai mult, Asociaţia Elevilor din Constanţa arată că dreptul elevilor prevăzut în Legea 226/2020 nu poate fi condiţionat de finanţarea de la bugetul de stat şi că în primul rând acest drept al elevilor instituie o obligaţie pentru Consiliul Judeţean Constanţa. De asemenea, elevii subliniază că în lege nu este menţionat faptul că gratuitatea se asigură după ce vin banii de la bugetul de stat.

Amintim că Asociaţia Elevilor din Constanţa a pornit acest demers în urmă cu doi ani, timp în care elevii au fost privaţi de orice reducere la transportul judeţean. Elevii trebuie să beneficieze de gratuitate şi să poată circula gratuit, aşa cum prevede legea.

Demersurile nu trebuie să fie condiţionate de lipsa banilor de la stat, mai ales că există o posibilitate destul de mare ca elevii să meargă fizic la cursuri, fapt ce accentuează nevoia acestora.

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită Consiliului Judeţean Constanţa şi preşedintelui, Mihai Lupu, să aprobe o hotărâre care să permită elevilor să circule gratuit în cel mai scurt timp şi să realizeze demersurile necesare, astfel încât elevii să circule gratuit începând cu 8 februarie.

"Cadrul legal este cât se poate de clar şi ar fi nejustificat ca facilitatea elevilor să întârzie şi mai mult. Transportul este expus peste tot ca fiind gratuit, dar în realitate elevii plătesc abonamente lunar. În momentul de faţă Consiliul Judeţean Constanţa vrea să amâne gratuitatea până vin banii de la bugetul de stat, chiar dacă legea spune că aceasta se asigură din bugetele consiliilor judeţene. Cum vor ajunge elevii la şcoală? Vorbim deja de ani de când elevilor le-au fost făcute promisiuni peste promisiuni, fără rezultate clare." - Andreea Sabina Spătariu, preşedinte AEC.12
Pagina a fost generata in 0.2648 secunde