Atacurile armate și execuțiile, noua... "Constituție" a SUA?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu garda jos

Atacurile armate și execuțiile, noua... "Constituție" a SUA?

Externe 02 Octombrie 2015 / 16:01 692 accesări

Chris Harper Mercer

Chris Harper Mercer

Un tânăr înarmat a deschis focul, joi, într-o clasă dintr-un colegiu comunitar rural, în Oregon, omorând cel puţin nouă persoane şi rănind alte şapte, a anunţat FBI, după care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia. Un supravieţuitor a declarat că atacatorul le-a cerut victimelor să spună ce religie au, înainte să înceapă să tragă doar în creștini. Atacul a avut loc în prima săptămână de cursuri la colegiul comunitar Umpqua de la Roseburg, un mic orăşel forestier situat la 290 de kilometri sud de Portland. Atacatorul a fost identificat drept Chris Harper Mercer, în vârstă de 26 de ani, potrivit unui oficial guvernamental, care nu a fost autorizat să facă declaraţii. Autorităţile nu au spus nimic despre mobilul atacului, subliniind că o anchetă este în desfăşurare. Şeriful a anunţat că zece persoane au fost ucise, iar alte şapte rănite, atacatorul fiind inclus în acest bilanț. Anterior, procurorul general al statului Oregon, Ellen Rosenblum, anunţase că 13 persoane au fost ucise.

La câteva ore după atac, preşedintele american, Barack Obama, a declarat, la Casa Albă, că ”SUA devin insensibile la atacurile armate în masă” şi că ”atactorii au probleme la cap”. El a subliniat că solidaritatea şi rugăciunile nu mai sunt de ajuns în aceste situaţii, deoarece nu fac nimic pentru a opri comiterea unor atacuri similare după doar câteva săptămâni sau luni. ”Reportajele sunt de rutină, reacţia mea aici, la Casa Albă, devine rutină”, a deplâns el, pledând îndelung pentru înăsprirea măsurilor de control al armelor de foc. Preşedintele SUA a îndemnat Congresul să schimbe legile, să salveze vieţi şi să lase tinerii să poată trăi: ”Mă rog să nu fiu obligat să revin în faţa voastră, aici, până la sfârşitul preşedinţiei mele. Dar, din păcate, acest lucru se poate repeta”.

ÎNCĂ O EXECUȚIE Statul american Virginia l-a executat joi, prin injecție letală, pe Alfredi Pietro, un criminal recidivist, condamnat pentru trei omoruri și suspectat a fi implicat în alte șase. Este cea de-a doua execuție din SUA din această săptămână. Miercuri, o femeie condamnată la moarte, Kelly Gissendaner, a fost executată în statul Georgia. Un al treilea condamnat la moarte, de această dată din Oklahoma și care urma să fie executat în această săptămână, a beneficiat de suspendarea in extremis, miercuri, a execuției, din cauza dubiilor privind unul dintre produsele folosite în injecția letală.

ÎN LOC DE CONCLUZIE SUA au parte de vremuri tulburi. După ce europenii au început să le arate cu degetul pentru că în urma intervențiilor externe împotriva terorismului au generat exodul populațiilor din zonele de conflict spre Europa, SUA ferindu-se, totuși, să găzduiască acei oameni fugiți din calea războiului, dar recomandându-le europenilor să verifice bine imigranții ca nu cumva să fie teroriști printre ei, acum, se pare că atacatorul din Oregon și-ar fi motivat gestul prin aversiunea sa față de creștini, netezind astfel calea unui nou conflict latent în țara tuturor posibilităților. Creștini vs. musulmani, această confruntare părea să se fi estompat de ceva vreme, după ce fusese exacerbată de atentatele din 11 septembrie 2001 și, mai recent, de cei doi frați ceceni care au terorizat Bostonul, în ziua maratonului. Probabil că, speriați de acest american ce a împușcat creștini în Oregon, mulți se vor împotrivi primirii unui număr mai mare de musulmani în SUA, pentru ca astfel de acte să nu se mai repete. Sau a fost o pură întâmplare și Washingtonul va decide că refugiații musulmani vor fi primiți cu brațele deschise, în număr cât mai mare și fără prea multe verificări, deși acestea durează în prezent cam doi ani pentru fiecare solicitant de azil. Greu de crezut.12