Atenție la schimbările vizibile ale corpului nostru. O serie de boli pot fi ușor identificate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sănătatea ni se citește pe față!

Atenție la schimbările vizibile ale corpului nostru. O serie de boli pot fi ușor identificate!

Sănătate 27 Decembrie 2014 / 00:00 1085 accesări

Masa bogată de Crăciun poate să ne facă probleme de sănătate, iar semnele, dacă nu sunt fizice, pot fi vizibile în aspectul nostru. De la desimea sprâncenelor la culoarea pielii, aspectul feţei poate dezvălui o serie de probleme legate de sănătate. Nu vrem să îi încurajăm pe ipohondri, dar unele schimbări în aspectul nostru ne pot da indicii despre starea de sănătate. De exemplu, inelele albe care apar în iris pot indica un nivel ridicat al colesterolului în sânge (hipercolesterolemie - n.r.).  Un alt semn al hipercolesterolemiei îl reprezintă micile depozite de grăsime în „albul ochiului”, numite pinguecula.

Micii noduli grăsoşi sau bubiţe care apar pe pleoape şi pe pielea din jurul ochilor pot indica, de asemenea, un exces de colesterol, iar acesta este un semn deosebit de important, indicând un pericol mai mare. Aceste depozite de grăsime sugerează că la persoana respectivă există o tendinţă mai puternică de depunere a grăsimilor, ceea ce poate duce la blocarea vaselor de sânge, proces care poate provoca un atac de cord sau accident vascular cerebral. Pleoapă căzută: poate fi un semn al paraliziei Bell, o afecţiune a nervilor ce asigură inervarea ochiului. Paralizia Bell este adesea asociată cu un virus ce provoacă inflamaţie la nivelul nervului respectiv. În cazuri rare, căderea unei pleoape poate indica un atac vascular cerebral, dar, de obicei, în asemenea cazuri apar şi alte simptome, precum dificultăţi de vorbire  sau senzaţie de slăbiciune pe o parte a corpului. 

Dinţii subţiaţi şi scurtaţi pot fi rezultatul refluxului gastroesofagian, când conţinutul acid al stomacului se întoarce, prin esofag, în gură. Acidul erodează dinţii, ducând la micşorarea lor. Limba neagră atunci când micile structuri de pe suprafaţa limbii, numite papile, nu se reînnoiesc periodic în mod normal, eliminând stratul de celule de la suprafaţă, este un semn că bacteriile se acumulează la suprafaţa limbii. Aceasta capătă o culoare negricioasă şi un aspect „păros”. Problema poate apărea ca urmare a igienei orale defectuoase, a fumatului sau a unui tratament cu antibiotice. Poate fi de ajutor perierea limbii sau folosirea unei ape de gură potrivite.

Îngălbenirea pielii şi a ochilor poate fi un efect secundar al anumitor medicamente pentru diabet sau hipertensiune, dar şi un semn al afectării ficatului. Apariția petelor maronii, fenomen, numit melasmă, este de zece ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Petele sunt provocate de estrogeni, hormoni feminini, aşa că pot apărea la femeile gravide sau la cele care iau pilule anticoncepţionale. Apar mai ales pe faţă deoarece formarea lor este favorizată de acţiunea razelor ultraviolete asupra pielii. Ridurile marcate pot fi un semn al osteoporozei, arată un studiu american efectuat asupra a 114 femei cu vârste între 40 şi 59 de ani, aflate la menopauză. Cercetătorii au constatat că femeile care aveau cele mai pronunţate riduri aveau şi oasele cele mai fragile. Cauza ar putea fi, cred autorii studiului, nivelul scăzut de colagen, substanţă care intră atât în alcătuirea oaselor, cât şi în cea a pielii.  Apoi, există studii serioase care arată că un rid diagonal pe lobul urechii constituie un factor de risc pentru bolile de inimă, deşi nu se ştie prea bine de ce. Un studiu pe 253 de persoane, publicat anul trecut, a arătat că persoanele care aveau un rid vizibil pe lobii urechii aveau un risc cu 10% mai mare de a suferi blocaje ale vaselor de sânge. Apariţia acestui rid ar putea avea legătură cu faptul că vasele de sânge se termină în lobul urechii. Dar ar putea fi vorba şi despre faptul că vasele de sânge de la nivelului lobului au mai puţină elastină, de aceea sunt mai predispuse la rigidizare.

Rărirea părului, la femei, poate fi un semn al hiperactivităţii tiroidiene, deşi nu se ştie exact de ce această dereglare a tiroidei duce la căderea părului. Tot la femei, căderea părului poate fi un semn al lipsei de fier, deoarece fierul se leagă de o proteină numită feritină, ce are un rol important în formarea celulelor asociate cu creşterea părului. Apariția părului pe faţă indică la unele femei că suferă de sindromul ovarelor polichistice, caz în care au niveluri mari de hormoni androgeni (masculini), care determină apariţia părului pe faţă şi a acneei. Creşterea părului pe faţă poate fi, de asemenea, asociată cu menopauza. Rărirea sprâncenelor este un semn clasic al hipotiroidismului, adică glanda tiroidă este mai puţin activă decât normal. În acest caz, tiroida nu produce cantităţi suficiente din hormonul numit tiroxină, esenţial pentru dezvoltarea foliculilor piloşi.

Roşeaţa obrajilor poate semnala existenţa unor probleme ale pielii (precum acneea rozacee, determinată de inflamaţie), dar poate fi şi semnul unor afecţiuni interne, precum sindromul Cushing, caracterizat printr-o producţie excesivă de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale. Cortizolul duce la dilatarea vaselor de sânge, iar vasele sanguine din partea superioară a corpului sunt afectate în mai mare măsură. Culoarea albăstrie sau vineţie a obrajilor sugerează că nivelul oxigenului în sânge este prea scăzut. Una dintre cauze poate fi hipertensiunea pulmonară, adică tensiune arterială crescută în arterele ce irigă plămânii, ceea ce duce la o aprovizionare insuficientă a corpului cu sânge oxigenat. Nivelul scăzut de oxigen în sânge se întâlneşte şi în cazul unor boli pulmonare cronice şi în unele tipuri de boli cardiace. 

O erupţie facială de forma unui fluture, care se întinde pe obraji şi la rădăcina nasului, poate fi un simptom al lupusului, o boală auto-imună rară; alte simptome ale acesteia sunt senzaţia de oboseală accentuată şi durerile articulare. Erupţia de acest tip tinde să apară mai des primăvara şi vara, deoarece este legată şi de expunerea la razele solare. Se crede că sistemul imunitar ar reacţiona exagerat la leziunile produse pielii de razele ultraviolete. Uneori, poate apărea o erupţie de culoare violacee, pe faţă, mai ales în zona ochilor şi pe pielea capului, uneori şi la încheieturile degetelor. Se crede că este declanşată de o reacţie a sistemului imunitar, care funcţionează anarhic, atacând celulele pielii. Este un simptom foarte rar, dar poate fi un semn de cancer, de exemplu cancer mamar sau ovarian, apariţia cancerului provocând o reacţie neobişnuită o sistemului imunitar. 

Umflăturile care apar pe pe nas indică o afecţiune relativ rară, numită sarcoidoză, ce poate duce la apariţia acestor umflături la nivelul nasului şi al urechilor, lăsând în urmă cicatrice. Este o afecţiune încă puţin înţeleasă, deocamdată. Apare mai des la persoane de origine nord-europeană sau afro-caraibiană, deşi, la acest din urmă grup, umflăturile apar de obicei pe faţă şi pe pielea capului. Nasul mărit poate fi o trăsătură benefică, deoarece persoanele cu nasul  mare ar putea fi mai puţin susceptibile la unele boli transmise pe cale respiratorie, indică un studiu realizat în  2010 în SUA. Un nas mai mare este un obstacol mai eficient în calea particulelor de praf şi a bacteriilor, poate din cauză că iese mai mult în faţă, „prinzând” astfel mai multe particule, înainte ca acestea să ajungă la gură, dar posibil şi din cauză că are mai mulţi perişori nazali în interior, care joacă rolul unui filtru ce reţine bacteriile şi praful, decât un nas mai mic. Este posibil ca acelaşi mecanism să ofere o protecţie mai bună şi împotriva polenului.



12