​Avionul ucrainean, doborât probabil de o rachetă antiaeriană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oficiali SUA:

​Avionul ucrainean, doborât probabil de o rachetă antiaeriană

Trump suspectează că Iranul a doborât din greşeală aeronava
Externe 09 Ianuarie 2020 / 19:24 773 accesări

Avionul de pasageri ucrainean probabil a fost doborât cu o rachetă lansată de artileria antiaeriană iraniană, afirmă oficiali militari americani citaţi de revista Newsweek, în timp ce Guvernul Marii Britanii exprimă "preocupare" privind această ipoteză.

Un oficial de la Pentagon, unul din cadrul comunităţii de informaţii din SUA şi un oficial irakian au declarat pentru Newsweek că avionul Boeing 737–800 a fost doborât de o rachetă antiaeriană Tor-M1 (Gauntlet, conform terminologiei NATO).

Evaluarea Pentagonului este că atacul a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.

Comandamentul Central american (CENTCOM) a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Guvernul Boris Johnson a exprimat "preocupare" privind această ipoteză. "Nu am de fând să fac speculaţii, dar informaţiile generează foarte mare preocupare şi le analizăm urgent", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street pentru agenţia Press Association.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate din Ucraina, a declarat că autorităţile ucrainene au mai multe ipoteze privind prăbuşirea avionului, inclusiv cea a unui atac cu rachetă. "Un atac cu rachetă, posibil cu un sistem Tor, se numără printre principalele ipoteze, dat fiind că au apărut pe Internet informaţii despre fragmente de rachetă găsite în apropiere", a precizat Danilov.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, are "suspiciuni" că Iranul a doborât din "greşeală" avionul de pasageri ucrainean, informează CNN.



Ştiri recomandate

12