Avocat constănțean băgat la închisoare pentru corupție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În premieră

Avocat constănțean băgat la închisoare pentru corupție

14 ani de carieră risipiți
Eveniment 17 Ianuarie 2015 / 00:00 8017 accesări

După 14 ani de carieră, avocatul Valeriu Adrian Mihai, din Baroul Constanța, a ajuns la pușcărie după ce magistrații l-au găsit vinovat de comiterea unor fapte de corupție. Vineri, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe acesta la doi ani de detenție, acuzația adusă de procurori fiind trafic de influență. Totodată, Valeriu Adrian Mihai este obligat să restituie suma totală de 4.500 de euro pe care le-a cerut-o denunțătorilor ca să-i ajute să obțină sentințe favorabile în dosarele penale în care aceștia erau judecați. Deoarece hotărârea instanței supreme este definitivă, avocatul constănțean a fost deja încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă, unde își va ispăși pedeapsa. Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada februarie 2011 - iunie 2012, Valeriu Adrian Mihai i-ar fi pretins denunţătorului, Silviu Corbeanu, un ex-poliţist recidivist, 8.000 de euro pentru a interveni pe lângă ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, care ar fi putut să-l ajute să obţină o pedeapsă mai mică într-un dosar în care era judecat, la acea vreme, de Tribunalul Constanţa pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. În denunţul înaintat procurorilor DNA, Corbeanu a susţinut că a făcut mai multe plângeri la BCCO Constanţa cu privire la presupuşi traficanţi şi consumatori de droguri. Pentru că nu a primit niciun răspuns de la anchetatori, Corbeanu a luat legătura cu avocatul său, Valeriu Adrian Mihai, şi i-a cerut ajutorul.

DENUNȚURILE

Conform anchetatorilor, avocatul i-ar fi promis denunţătorului că-i va convinge pe poliţiştii de la BCCO Constanţa să le întocmească dosare penale persoanelor reclamate şi i-ar fi cerut lui Corbeanu, în schimbul acestui favor, 8.000 de euro. Procurorii susţin că Valeriu Adrian Mihai ar fi primit 2.500 de euro şi ar fi intrat şi în posesia unui contract fictiv de vânzare-cumpărare a mai multor bunuri, în valoare de 20.000 de lei, ce aparţin unui bar al cărui proprietar este denunţătorul. Pentru că rezultatul înţelegerii întârzia să apară, în februarie 2011, Corbeanu, care se afla la acea vreme în arest preventiv, a trimis denunţul la DNA Bucureşti, formulând plângere împotriva avocatului constănţean. Anchetatorii mai spun că Silviu Corbeanu nu a fost singurul denunţător. Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie - martie 2006, Valeriu Adrian Mihai ar fi pretins şi primit 2.000 de euro de la un alt deţinut, Wilhem Adrian Ene, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un magistrat de la Judecătoria Constanţa pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului în dosarul în care era judecat. Apărătorul lui Valeriu Adrian Mihai, avocatul Cătălin Dancu, a susţinut în faţa instanţei că inculpatul nu a cerut niciodată bani care nu i se cuveneau. El a afirmat că sumele respective reprezentau onorariul aferent serviciilor de avocat oferite de Valeriu Adrian Mihai celor doi denunţători. Valeriu Adrian Mihai a fost arestat pe 17 octombrie 2013 şi eliberat pe 24 octombrie 2013, el fiind judecat în libertate.

EXCLUS DIN AVOCATURĂ

Contactat telefonic, decanul Baroului Constanța, avocat Gabriel Grigore, a declarat că Valeriu Adrian Mihai va fi exclus din avocatură. „Infracțiunea comisă de Valeriu Adrian Mihai a adus atingere prestigiului profesiei, iar la următoarea întrunire a Consiliului Baroului se va pune în discuție această problemă. Potrivit statutului profesiei de avocat, Valeriu Adrian Mihai va fi exclus din rândurile noastre. Oricum, el nu a mai activat din momentul în care a fost pus sub acuzare, deoarece i-a fost suspendat dreptul de a practica avocatura până la finalizarea cercetărilor”, a afirmat Gabriel Grigore.



12