Carburanți la preț de producător, în supermarketurile din Franța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Carburanți la preț de producător, în supermarketurile din Franța

Externe 05 Noiembrie 2018 / 15:22 250 accesări

Ca răspuns la nemulţumirea automobiliştilor faţă de creşterea preţului carburanţilor, lanţurile franceze de supermarketuri Leclerc şi Carrefour au decis ca, în luna noiembrie, să vândă carburanţi la acelaşi preţ cu cel plătit producătorilor, fără niciun profit pentru comerciant, informează AFP preluată de Agerpres. În ultimul an, preţul motorinei la pompă a crescut cu aproximativ 23% iar cel al benzinei cu aproximativ 15%, ceea ce a sporit presiunile pentru numeroşi automobilişti francezi, în special pentru cei care trebuie să utilizeze automobilul propriu pentru a merge la muncă. În replică, o mobilizare de amploare este prevăzută a avea loc în ziua de 17 noiembrie, atât în Franţa cât şi în Belgia.

Campania de promovare care a fost concepută iniţial a se desfăşura în weekendul 3 -4 noiembrie, cu ocazia Sărbătorii Tuturor Sfinţilor, va fi prelungită de Leclerc pe întreaga lună noiembrie la cele 684 de staţii de alimentare din Franţa. Rivalul Carrefour propune o iniţiativă similară din 5 şi până în 17 noiembrie, a anunţat grupul de distribuţie prezent şi pe piaţa din România. Preţul combustibililor este în creştere din cauza scumpirii barilului de petrol însă unii automobilişti dau vina şi pe taxele mari pe carburanţi. În plus, Guvernul de la Paris vrea să majoreze şi mai mult taxele de la 1 ianuarie 2019 în cadrul tranziţiei ecologie şi a lupei împotriva încălzirii globale. "Îmi asum ca fiscalitatea pentru motorină să fie la acelaşi nivel cu cea pentru benzină şi prefer să taxez carburantul în loc să taxez munca", a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în timp ce ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a insistat luni asupra acestei măsuri. "Nu va fi suspendată. Nu putem suspenda tranziţia ecologică. Transformarea parcului auto francez este o necesitate", a subliniat Bruno Le Maire.

În acest context, amploarea protestelor din 17 noiembrie este dificil de estimat dar încă de luni mai mult de o sută de camioane au rulat în mod intenţionat la o viteză redusă pentru a îngreuna traficul pe principalele axe rutiere din regiunea Champagne-Ardennes, din nord-estul Franţei, pentru a protesta împotriva majorării taxelor pentru unii carburanţi.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2446 secunde