Cărți bibliofile în ediții princeps, la licitație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cărți bibliofile în ediții princeps, la licitație

Cultură 05 Iulie 2016 / 16:07 743 accesări

Ediția princeps a volumului „Poesii”, de Mihai Eminescu, va fi scoasă la licitația „Mari poeți români”, organizată pe 12 iulie, de Artmark, la Stejarii Country Club din București. Prețul de pornire este de 5.000 de euro.

„Ediția Princeps din 1884 a volumului „Poesii”, singurul volum publicat în timpul vieții lui Mihai Eminescu, având copertă originală și prefață scrisă de susținătorul poetului, Titu Maiorescu, este un document de mare raritate pentru piața de carte. Are un preț de pornire de 5.000 euro, în condițiile în care în piață se tranzacționează, dată fiindu-i raritatea, la prețuri de până la 20.000 euro”, spun reprezentanții Artmark. Printre obiectele scoase la licitație se află și o carte scrisă de Andrei Mureşanu, în ediție princeps, din 1862, care se deschide cu... „Un răsunet”, imnul României de astăzi, „Deșteaptă-te, române!”. Prețul de pornire de 400 euro.

La licitație sunt scoase și 56 de scrisori datate în 1884 și semnate de Vasile Alecsandri, care redau, conform Artmark, „strădania acestuia pentru unificare şi independenţă, pledoaria sa pe lângă personalităţile europene, documente personale despre averea sa, investită în finanţarea acţiunilor naţionale, cât şi cărţile sale de vizită din perioada în care era delegatul României la Paris”.

„POESIILE” LUI EMINESCU, ȘI LA CONSTANȚA

Revenind la „Poesiile” lui Eminescu, trebuie amintit că o astfel de lucrare extrem de valoroasă se află și în patrimoniul Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman”. Cartea în ediţie bibliofilă, cu tranşe aurite, a intrat în patrimoniul BJC, în anul 1994. Povestea achiziţiei sale s-a pierdut - cel mai probabil a fost cumpărată de la un anticar -, însă în inventar a rămas preţul cu care a fost cumpărată la acea vreme: 85.000 lei.

Citește și:

Singurul volum antum de „Poesii”, semnat Eminescu, la Constanţa!

„Am crescut într-o familie de muzicieni“ (I)

„Am crescut într-o familie de muzicieni“ (II)



12