Cazul lui Munaf generează controverse la Curtea Supremă americană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cazul lui Munaf generează controverse la Curtea Supremă americană

Externe 26 Martie 2008 / 00:00 462 accesări

Judecătorii de la Curtea Supremă a SUA s-au arătat nedumeriţi, marţi, în faţa recursurilor lui Mohammad Munaf şi a lui Shawqi Ahmad Omar, arestaţi în Irak şi care cer protecţia legilor din ţara lor deoarece sînt deţinuţi de armata americană. Mohammad Munaf, implicat în răpirea a trei jurnalişti români ţinuţi ostatici timp de 55 de zile în 2005, a fost arestat de armata irakiană după eliberarea acestora, judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte. La sfîrşitul lunii februarie, o curte de apel irakiană a ordonat însă rejudecarea cazului. Shawqi Ahmad Omar a fost arestat în octombrie 2004 la Bagdad, unde familia sa afirmă că plecase să caute de lucru. Suspectat că face parte din reţeaua al-Qaida din Irak, urmează să fie judecat de un tribunal irakian. Cei doi s-au adresat justiţiei americane pentru a împiedica forţele ameericane să îi predea autorităţilor irakiene, afirmînd că un cetăţean american deţinut de armata ţării sale trebuie să poată contesta acest transfer, aşa cum un deţinut obişnuit poate contesta extrădarea.

În cursul audierii de marţi, procurorul general adjunct Gregory Garre a susţinut că cei doi se află sub jurisdicţia justiţiei dintr-o ţară suverană şi că recursul lor este invalid pentru că nu sînt deţinuţi de armata americană, ci de o de forţă internaţională, un argument contestat puternic de judecători. “Aceşti deţinuţi depind complet de Guvernul american”, a insistat avocatul lor, Joseph Margulies, care a fost la rîndul său supus unui tir de întrebări cînd a refuzat să excludă că toţi prizonierii deţinuţi de armata americană într-o zonă de operaţiuni se pot adresa justiţiei americane. Judecătorii au analizat şi interesul celor doi de a sesiza justiţia americană, care poate cel mult ordona eliberarea lor, dar nu poate împiedica poliţia irakiană să îi aresteze la ieşirea din închisoarea americană. Şi avocatul lui Mohammad Munaf, Jonathan Hafetz, a susţinut în faţa Curţii Supreme de Justiţie că, în cazul în care va fi predat autorităţilor irakiene, clientul său se teme că va fi torturat.

Administraţia americană a avertizat că, prin intervenţia tribunalelor federale, vor fi încălcate eforturile statelor suverane de a condamna indivizi pentru infracţiuni comise în interiorul graniţelor sale. Mohammad Munaf şi Shawqi Ahmad Omar susţin însă că, spre deosebire de cazul examinat de Curtea Supremă în anul 1948, al lor prezintă o diferenţă esenţială: petiţionarii japonezi nu deţineau însă şi cetăţenie americană. Mai mult, existenţa unei coaliţii internaţionale nu înseamnă că SUA nu controlează operaţiunile din Irak.

Taguri articol


12