Cea mai periculoasă armă cibernetică creată vreodată aparţine ruşilor? SUA în alertă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea mai periculoasă armă cibernetică creată vreodată aparţine ruşilor? SUA în alertă!
Tehnologie 19 Iunie 2017 / 17:32 2290 accesări 0 comentarii

Hackeri aliaţi cu guvernul rus au creat o armă cibernetică ce are potenţialul de a fi cea mai distructivă armă de acest tip care a fost inventată vreodată, potrivit descopera.ro. Poate fi folosită împotriva sistemelor de electricitate într-un mod care nu s-a mai întâlnit. Este binecunoscut faptul că puterea marilor ţări stă în energia electrică, fără aceasta nu sunt posibile sistemele de comunicaţii, internetul, iluminatul şi practic niciunul dintre lucrurile care fac o ţară civilizată... civilizată! Exact în acest punct doresc ruşii să lovească, relatează Science Alert. Malware-ul, pe care cercetătorii l-au numit CrashOverride, este cunoscut cu ajutorul unui singur caz, din decembrie 2015, atunci când a distrus un sistem de energie ucrainean. În acel incident, hackerii au întrerupt pentru o scurtă perioadă de timp o cincime din curentul electric generat în Kiev.

Cu unele modificări, arma cibernetică poate avea efecte devastatoare, conform lui Sergio Caltagirone, directorul unei firme de securitate cibernetică numite Dragos. Mai rău, ruşii şi-au arătat interesul de a ataca sistemele de electricitate şi de utilităţi ale Statelor Unite. „Este o culminare de peste un deceniu de teorii şi scenarii de atac. Va schimba regulile jocului”, precizează Caltagirone.

Grupul de hackeri care a creat acest program a fost denumit Sandworm, existând multe indicii conform cărora este asociat cu guvernul de la Moscova. John Hultquist, director al FireEye, o firmă care analizează siguranţa informaţiilor digitale, precizează că „Sandworm este legat într-un anume fel de guvernul rus - fie că sunt contractori sau oficiali ai guvernului”.

Experţii din sectorul energetic susţin că sunt în procesul de elaborare a măsurilor de apărare. Michael Assante, care a lucrat la Idaho National Labs şi la North American Electric Reliability Corporation, precizează că „utilităţile americane au mărit securitatea informatică, dar programele atacatorilor precum acesta reprezintă un risc mare pentru sistemele energetice”.

Pericolul armei cibernetice stă în versatilitatea acesteia

CrashOverride este doar al doilea malware care are scopul de a distruge sistemele de control industriale. Stuxnet, creat de Statele Unite şi Israel, avea scopul de a distruge capacitatea Iranului de îmbogăţile a uraniului. Spre deosebire de acesta însă, CrashOverride a fost folosit pentru a avea acces la sistemele de control. Altfel spus, hackerii au fost capabili să controleze sistemul de la distanţă, malware-ul nefiind cauza directă a penei de curent. Aşadar, este mult mai periculos din cauza versatilităţii sale: odată ce hackerul a obţinut acces la un sistem anume, îl poate manipula în aşa mod încât poate provoca maximum de avarii. De asemenea, poate fi aplicat şi în cazul altor utilităţi.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.3218 secunde