Cel puţin 25 de militanţi kurzi au murit în confruntări cu forţele turce

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel puţin 25 de militanţi kurzi au murit în confruntări cu forţele turce

Externe 17 Decembrie 2015 / 17:33 556 accesări

Cel puţin 25 de militanţi kurzi au murit într-o operaţiune de două zile efectuată de forţele de securitate turce în sud-estul ţării, informează site-ul publicaţiei ”Le Figaro”. Operaţiunea militară a vizat două oraşe din sud-estul Turciei, Silopi şi Cizre, situate în apropiere de frontierele cu Siria şi Irak. În operaţiune, 25 de presupuşi membri ai mişcării extremiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au murit, potrivit forţelor de securitate turce, citate de agenţia de presă Anatolia. În Cizre şi Silopi au fost impuse restricţii de circulaţie de luni seară, odată cu lansarea operaţiunii militare, iar circa 10.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi în cele două oraşe. Localnicii au fost îndemnaţi de autorităţile turce să-şi părăsească locuinţele, în condiţiile în care premierul Ahmet Davutoglu a declarat că operaţiunile vor continua până ce din toate locuinţele sunt eliminaţi militanţii kurzi.

Şapte persoane au murit, luni, în noi confruntări între militanţii kurzi şi forţele turce, în sud-estul Turciei. În oraşul Diyarbakir, o manifestaţie în numele Partidului Democrat Popular (HPD), pro-kurd, împotriva restricţiilor de circulaţie impuse de aproape două săptămâni într-un cartier istoric din oraş, a degenerat în confruntări cu forţele de ordine. Potrivit surselor medicale, două persoane au murit în aceste confruntări. În provincia Mardin din sud, cinci militanţi kurzi au murit într-o altă zonă aflată sub restricţii de circulaţie, Dargecit, au declarat responsabilii forţelor de securitate. Într-un oraş din provincia respectivă, Nusaybin, situat la frontiera cu Siria, au fost impuse restricţii de circulaţie de săptămâna trecută. În Nusaybin, un poliţist turc şi şapte militanţi kurzi au murit săptămâna trecută, în confruntări izbucnite de la impunerea interdicţiilor de circulaţie. Potrivit cifrelor furnizate de Fundaţia Drepturilor Omului din Turcia, 52 de astfel de interdicţii au fost impuse de la jumătatea lui august până în prezent, în şapte provincii din sud-estul Turciei. Aceste măsuri vizează 1,3 milioane de locuitori din Turcia.

În regiunea de sud-est a Turciei au loc valuri de violenţă de luni întregi, după ce un acord de încetare a conflictului armat cu grupul radical Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a ieşit din vigoare în luna iulie. Peste 40.000 de persoane au murit în confruntările dintre militanţii kurzi şi forţele turce, izbucnite în 1984. Kurzii, care reprezintă aproximativ un sfert din populaţia Turciei, solicită drepturi culturale şi politice egale cu restul cetăţenilor.

Citește și:

Opt morţi în sud-estul Turciei, în confruntări între militanţii kurzi şi forţele turce

Avocatul pro-kurd Tahir Elci, împuşcat mortal în Turcia

SUA fac apel la calm şi dialog între Rusia și Turcia

Opt persoane arestate pe aeroportul din Istanbul, pentru legături cu SI

Turcia va lansa o ofensivă militară împotriva Statului Islamic

Justiție cu... văl islamic în Turcia

Militanţi kurzi împuşcaţi mortal în sud-estul Turciei

Taguri articol


12