Cine sunt magistrații preparați de SRI? Se cer numele tuturor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cine sunt magistrații preparați de SRI? Se cer numele tuturor

Justiție 21 Iunie 2018 / 18:11 2459 accesări

Imagine de la o întâlnire a judecătorilor și procurorilor cu generalul SRI Dumitru Dumbravă

Imagine de la o întâlnire a judecătorilor și procurorilor cu generalul SRI Dumitru Dumbravă

Imagine de la o întâlnire a judecătorilor și procurorilor cu generalul SRI Dumitru Dumbravă

Imagine de la o întâlnire a judecătorilor și procurorilor cu generalul SRI Dumitru Dumbravă

Imagine de la o întâlnire a judecătorilor și procurorilor cu generalul SRI Dumitru Dumbravă

Imagine de la o întâlnire a judecătorilor și procurorilor cu generalul SRI Dumitru Dumbravă

Senatorul Șerban Nicolae îi solicită șefei Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) numele magistraților preparați de Serviciul Român de Informații (SRI). Se așteaptă ca Parlamentul să inițieze un proiect de lege privind excluderea de drept din magistratură a tuturor procurorilor și judecătorilor care au încălcat art. 7 din Legea 303/2004 colaborând cu serviciile.

După apariția protocoalelor încheiate ilegal de SRI cu Înalta Curte, PÎCCJ și CSM, senatorul Nicolae îi solicită președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Simona Marcu, să facă publice numele tuturor magistraților preparați / instruiți de Serviciul Român de Informații sau alte structuri similare.

Șerban Nicolae i-a trimis, joi 21 iunie, șefei CSM, Simona Marcu, o adresă în care îi cere să dispună măsurile necesare astfel încât opinia publică să afle cine sunt judecătorii și procurorii care, în perioada 2005-2018, au luat parte la cursuri de pregătire și orice altă formă de instruire și formare organizate de SRI sau de structuri similare. Senatorul PSD consideră ca prezentarea listei cu magistrații care au luat parte la asemenea cursuri de instruire ținute de serviciile de informații este benefică pentru înlăturarea suspiciunilor privind o eventuală influență asupra modului de înfăptuire a justiției, dar și pentru sporirea respectului societații atât față de componentele Autorității judecătorești, cât și față de judecători și procurori.

Redăm, în continuare, solicitarea senatorului Șerban Nicolae adresată președintelui CSM:

“Sunt convins că aveți cunostință despre interesul deosebit manifestat de opinia publică din România în legătură cu existența unor protocoale încheiate de Serviciul Român de Informații cu instituții aparținând Autorității judecătorești - Înalta Curte de Casție și Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii -, protocoale clasificate ca 'secret de stat', nivelul 'strict secret'. După declasificarea unora dintre aceste protocoale s-au generat legitime suspiciuni privind posibile încălcări ale dispozițiilor Constituției României și ale unor legi, cu precădere Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă. Protocoalele în cauză se presupune a fi fost încheiate în baza unor hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, date începând cu anul 2005. Nu există nicio confirmare a faptului că, în prezent, aceste protocoale și măsurile luate pentru punerea lor în aplicare și-au încetat efectele.

În ipoteza confirmării unora dintre suspiciuni, se pune problema unor acte cu efecte juridice deosebit de grave, care au afectat statul de drept și democrația, drepturile și libertățile fundamentale, echilibrul și separația puterilor în stat. De asemenea, există indicii ale unor acte care să fi afectat independența judecătorilor și dreptul la un proces echitabil. Declarații și informații pentru 'câmpul tactic' al înfăptuirii justiției și pentru urmărirea unor cauze deduse judecății până la soluționarea definitivă a acestora.

Sunt, cu siguranță, încă multe aspecte ce urmează a fi clarificate și cercetate potrivit legii și am convingerea că, în cazul săvârșirii unor ilegalități, persoanele vinovate vor fi trase la răspundere. Deocamdată, vă rog să mă sprijiniți într-un demers legitim pe care îl consider necesar în efortul de a clarifica necunoscutele unora dintre aspectele semnalate.

În calitate de senator,vă solicit să dispuneți măsurile necesare pentru a aduce la cunostința opiniei publice, în cel mai scurt timp, numele și funcțiile deținute de toți judecătorii și procurorii care, în perioada 2005-2018, au participat la cursuri de pregătire și orice altă formă de instruire și formare organizate de Serviciul Român de Informații sau de structuri similare.

Sunt convins că un asemenea demers este de natură a înlătura orice suspiciuni privind o eventuală influență asupra modului de înfăptuire a justiției și de a spori respectul societății atât față de componentele Autorității judecătorești, cât și față de judecători și procurori.”

Art. 7 din Legea 303/2004 interzice judecătorilor și procurorilor să colaboreze cu serviciile de informații, adică exact ceea ce s-a întâmplat prin protocoalele de cooperare: "Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelornu pot filucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”.

Lumeajustitiei.ro a fost prima publicație care a prezentat fotografii de la întâlnirile dintre judecători, procurori și reprezentanți ai SRI. Mai exact, între judecători, procurori și fostul șef al Direcției Juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, care le ținea lecții și îi instruia pe magistrați. În respectivele imagini pot fi văzuți judecători, printre care fosta vicepresedintă ICCJ Rodica Aida Popa și fostul președinte CSM Horațius Dumbravă, dar și procurori precum Horațiu Baias, șeful Serviciului tehnic al DNA, și chiar actuala șefă a DNA, Laura Kovesi.

Sursa foto: luju.ro



Ştiri recomandate

12