CNAS solicită responsabilitate din partea medicilor de familie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CNAS solicită responsabilitate din partea medicilor de familie
Sănătate 21 Decembrie 2017 / 20:15 854 accesări 2 comentarii

CNAS consideră regretabilă decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară aflate deja în derulare cu casele de asigurări de sănătate. În opinia CNAS, interesul pacienţilor este primordial, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca mijloc de presiune în cursul unor negocieri, induce nelinişti nejustificate practic întregii populaţii a României. Conducerea instituţiei a avut mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, în urma cărora s-au convenit numeroase modificări ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018. Totodată, proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei.

Circa 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru. CNAS va căuta căi de soluţionare şi a propunerilor rămase încă în acest moment în discuţie, iar pentru acele propuneri care nu ţin de competenţa instituţiei va face demersuri de comunicare interinstituţională.

Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului Contract-cadru se numără liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie. Dealtfel, aproape toate măsurile dedebirocratizare discutate au fost incluse în proiectul actului normativ menţionat.

CNAS își exprimă în continuare convingerea că numai prin dialog și colaborare între partenerii contractuali se îndeplinește misiunea asumată atât de instituţie cât și de membrii SNMF și FNPMF de a asigura serviciile medicale atât de necesare asiguraților.

„Dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor, nu poziţiile de forţă, de aceea îi invităm la responsabilitate pe medicii de familie, astfel încât pacienţii să nu fie lăsaţi să sufere” – a declarat preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor Mihai.

loading...

2 comentarii

Eu,cetățean de rând 11:05:23 / 23 Decembrie 2017
CNAS

Ar trebui separat odată pentru totdeauna repartiția fondurilor din sănătate. Cei ce am plătit, plătim sau vom plăti pentru asigurarea in sistemul de stat.Nu pentru privat. Platim pentru a avea siguranța unor servicii de calitate,umane,etc Sistemul privat să fie privat in totalitate.Nu sponsorizat de CNAS. Vrei la privat ,mergi cu banii in mână la privat. Vrei la stat,mergi la un serviciu asigurat de stat plătit de catre tine prin intermediul CNAS. În rest, sărbători fericite sperând ca va fi cândva mai bine.

Sergiu 11:31:02 / 04 Ianuarie 2018
MEDICINA PRIVATA

Poate nu s-a înțeles, dar medicina de familie este în totalitate un sistem privat decontat de CNAS la valoarea unui covrig. Un serviciu medical de care statul s-a debarasat în speranța că își va reduce costurile bugetare și pe care dorește ca medicii să îl presteze cu banii aduși de acasă. Din acești bani de mizerie, statul își ia impozite ca de la oricare societate comercială, sunt angajați 10600 medici și 14.000 de asistenți, personal de consiliere financiar contabil, inclusiv plata utilităților și a taxelor locale. Dacă la pizzerie plătești prețul decis de patron astfel încât să fie rentabil, la medicina de familie punctul pentru fiecare pacient a crescut în ultimii 6 ani de la 3,0 trim I/2012 lei la 4,80 trim IV/2017 si pentru servicii de la 2 lei la 3 lei... Sa mai daug ca doar jumătate dintre servicii sunt decontate, peste 20 pe zi din 35-40 consultatii în 10-12 ore. Si după atata munca si fara bani, nici in concediu nu poti pleca de 6 ani din lipsa inlocuitorilor. Singurii fericiti sunt medicii care se pensioneaza sau care au murit cu stetoscopul in mana. Impozitul pe cabinet în Constanța este 5800 lei adica salariul pe 2 luni al medicului sau pe luni 3 al asistentei. Restul nu te mai interesează....

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.3054 secunde