Colaborare multinațională pentru monitorizarea mediului Mării Negre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
COMUNICAT DE PRESĂ

Colaborare multinațională pentru monitorizarea mediului Mării Negre

Evaluarea vulnerabilității ecosistemului Mării Negre la presiunile umane
Ştiință 16 Octombrie 2019 / 13:16 9310 accesări

Proiectul „Evaluarea vulnerabilității ecosistemului Mării Negre la presiunile umane“ (ANEMONE), coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța, România, în parteneriat cu Institutul de Oceanologie - Academia de Științe (IO-BAS), Bulgaria, Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia/Centrul de Cercetare Marmara - (TUBITAK-MAM), Fundația de Cercetare Marină din Turcia (TUDAV) și Centrul Științific pentru Ecologia Mării (UkrSCES), Ucraina, a încheiat expediția științifică comună, una dintre activitățile sale cele mai importante.

O echipă de 17 cercetători marini din 4 țări (Bulgaria, România, Turcia și Ucraina) au colaborat la bordul navei de cercetare „Mare Nigrum“pentru prelevarea probelor de apă, sedimente și organisme marine, în vederea evaluării sănătății mării noastre.

Durata expediției, poligoanele și parametrii monitorizați, metodologia de achiziție și prelucrare a datelor și indicatorii pentru o bună evaluare a stării de mediu au fost selectați în conformitate cu Planul Strategic de Acțiune al Mării Negre (BSSAP, 2009), aliniat concluziilor și recomandărilor formulate în Programul Integrat de Monitorizare și Evaluare a Mării Negre (BSIMAP).

Expediția comună, desfășurată în perioada 30 septembrie - 7 octombrie 2019, a cuprins 3 zone de eșantionare/poligoane și 21 de stații, selectate astfel încât să acopere habitatele pelagice costiere și de larg și alte habitate bentice similare din fiecare țară parteneră. Un număr impresionant de probe de apă și sedimente pentru analize fizico-chimice (inclusiv de poluanți) și probe biologice (~ 1500), legate de 120 de parametri, au fost colectate în timpul expediției, acestea fiind relevante pentru evaluarea bazată pe indicatori a stării mediului din vestul Mării Negre.

„Organizarea acestei expediții comune cu specialiști din țările de la Marea Neagră este o oportunitate excelentă, deoarece a permis colectarea de date valoroase și promovarea importanței unei monitorizări marine integrate la nivel regional pentru un management ecosistemic responsabil în Marea Neagră”, a declarat dr. LauraBoicenco, liderul expediției și coordonatorul proiectului ANEMONE.„Am colectat aproape 65 de probe de sedimente din zona română, bulgară și turcă a Mării Negre și am efectuat măsurători extinse pentru oxigenul dizolvat, temperatura, salinitatea, nutrienții, poluanții și parametrii biologici (colorofilă, fitoplancton, micro și mezozooplancton și meduze) din 21 de stații“,a adăugat dr. LauraBoicenco.

În lunile următoare, cercetătorii marini vor studia aceste date, inclusiv prin lucru în laborator, prelucrarea eșantioanelor, analiza datelor și evaluarea stării. Rezultatele vor servi la cartografierea habitatelor bentice și la evaluarea biodiversității și a integrității fundului mării, în conformitate cu cerințele Directivei-Cadru privind Strategia Marină.

Colectarea probelor de apă și sedimente pentru evaluarea substanțelor periculoase [metale grele, hidrocarburi petroliere totale (HPT), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), bifenili policlorurați (BPC) și pesticide organoclorate (POC), precum și prelevarea de probe de moluște marine vor ajuta la stabilirea nivelului admisibil de contaminanți pentru consumul uman de fructe de mare și la evaluarea nivelului de poluare din biota Mării Negre.

Au fost efectuate observații simultane ale deșeurilor marine micro și macro atât de pe fundul mării, cât și din coloana de apă, în conformitate cu Ghidul de monitorizare a deșeurilor marine din mările europene.

În timpul Expediției Comune ANEMONE au fost monitorizate și mamiferele marine, păsările și deșeurile plutitoare. Au fost efectuate 20 de transecte cu o lungime de 619 km, însumând un număr de aprox. 60 de ore și au fost colectate peste 300 de observații, cu o pondere de peste 50% pentru păsări.

În perioada următoare, toate aceste probe vor fi analizate de către cercetători, datele vor fi colectate împreună, analizate și publicate sub forma raportului „Stării mediului marin din zona vestică a Mării Negre“.

În timpul expediției, a fost lansată și baliza oceanografică EA-RISE Argo „Arvor-I“ în apele de pe platforma continentală românească a Mării Negre. Aceasta a furnizat zilnic profile de temperatură și salinitate, transmise către sateliți. Datele colectate de baliza oceanografică Argo sunt disponibile public în timp cvasi-real prin intermediul Global Data Assembly Centers (GDACs).



12