Colectarea contribuţiilor reprezintă o problemă în sistemul de pensii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Patru luni au la dispoziţie românii pentru alegerea unui fond de pensii obligatorii

Colectarea contribuţiilor reprezintă o problemă în sistemul de pensii

Economie 11 Iunie 2007 / 00:00 706 accesări

Pînă la campania de informare a publicului, care va începe din partea a doua a anului (cel mai probabil din luna august), Consiliul de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) mai are de lămurit prin norme mai multe aspecte apărute în practică şi semnalate de societăţile care au fost deja autorizate. “Timp de patru luni, între 2,5 milioane şi trei milioane de angajaţi vor avea posibilitatea să intre în acest sistem, iar de la 1 ianuarie 2008, vor începe colectările pentru pilonul II”, a declarat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea. Lansarea pensiilor obligatorii administrate privat (pilonul II), fără existenţa unui sistem IT performant, poate avea un efect negativ asupra evoluţiei viitoare a acestui domeniu al asigurărilor, potrivit directorului general al ING Asigurări de Viaţă, Bram Boon. Potrivit oficialilor CSSPP, sistemele informatice (de colectare, dar şi de evidenţă) sînt în stadiu intermediar, însă vor fi gata la startul campaniei de pensii.

Potrivit legislaţiei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) au rolul de a colecta contribuţiile de la angajator şi de a le vira în conturile administratorilor de fonduri de pensii obligatorii administrate privat. CNPAS deţine evidenţa persoanelor asigurate conform codului numeric personal şi lista cu contribuţiile la asigurările sociale de stat, partea angajatorului şi cea a angajatului, respectiv 9,5% din salariul brut. Pe de altă parte, reprezentanţii CSSPP au afirmat că sistemele informatice ale CNPAS şi ANAF nu sînt compatibile, dar au dat asigurări că problema va fi rezolvată pînă la sfîrşitul acestui an.

Norma de contabilitate, autorizată de CSSPP

CSSPP a aprobat, săptămîna trecută, norma privind contabilitatea pentru fondurile de pensii facultative (pilonul III), care va conţine prevederi şi pentru pilonul II. Norma stabileşte, printre altele, forma şi conţinutul situaţiilor financiare anuale, principiile contabile şi regulile de evaluare, publicare a situaţiilor financiare anuale şi semestriale ale fondurilor de pensii facultative şi administrate privat, precum şi ale administratorilor, potrivit datelor publicate de instituţie.

Totodată, mai sînt reglementate obligaţiile de raportare şi transmitere de informaţii de către administratorii de fonduri de pensii facultative şi depozitarii activelor a acestor fonduri. De asemenea, administratorul şi depozitarul sînt responsabili pentru prejudiciile create prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligaţiilor lor de raportare şi transparenţă. CSSPP sancţionează nerespectarea termenelor de transmitere a informaţiilor şi încălcarea prevederilor referitoare la raportare



12