Colibăşanu se întoarce acasă. Proiectul său de a deschide o nouă rută în Zona Morţii, pe Everest, se amână

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Colibăşanu se întoarce acasă. Proiectul său de a deschide o nouă rută în Zona Morţii, pe Everest, se amână

Lifestyle 24 Mai 2018 / 18:29 437 accesări

Sportivul timişorean a revenit în Kathmandu şi se pregăteşte să se întoarcă în ţară, după ce, împreună cu partenerul său Peter Hámor (53) au hotărât să renunţe la ascensiunea finală din cauza riscului foarte mare de avalanşe în plăci de zăpadă.

“A nins foarte mult, s-a depus un strat de jumătate de metru, apoi a fost soare puternic. S-a creat o placă de gheaţă care pluteşte pe zăpada pufoasă. Când mergeam pe ea vibra sau se crăpa. Riscul ca plăcile să se rupă şi să pornească o avalanşă era foarte mare. Dintr-o astfel de avalanşă nu ai nicio şansă să scapi. Am hotărât să renunţăm anul acesta, cu regret pentru toată munca pe traseul pe care l-am echipat, având entuziasmul de la început”, a spus astăzi, joi, 24 mai, Horia Colibăşanu, anunţând astfel că proiectul deosebit pe care l-a pregătit în 2018 nu a putut fi dus la final.

Horia şi Peter au urcat anul acesta până la altitudinea de aproximativ 7.500 de metri şi aşteptau condiţii de vreme bună şi condiţii de zăpadă pentru a putea continua ascensiunea. Aveau nevoie de aproximativ 4 zile fără furtuni, vânt puternic şi ninsoare la înălţime, şi de strat de zăpadă stabil pe care să se poată avansa. Proiectul deosebit din acest an presupunea expunerea la mare altitudine (peste 8.000 metri), pe un traseu dificil, care poate fi parcurs în 4-5 zile. Horia Colibăşanu a plecat în expediţie în 28 martie 2018, iar conform planificării urma să se întoarcă în ţară la începutul lunii iunie.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 20a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 15a în Himalaya.12
Pagina a fost generata in 0.1769 secunde