Conducerea DADL şi operatorii de plaje pun sub semnul întrebării sistemul de colectare a gunoaielor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După ce, în vară, nisipul a fost ascuns de maldărele de deşeuri

Conducerea DADL şi operatorii de plaje pun sub semnul întrebării sistemul de colectare a gunoaielor

Eveniment 28 Septembrie 2006 / 00:00 770 accesări

Monitorizarea situaţiei gunoaielor de pe plajă a demonstrat că numărul coşurilor de gunoi a fost insuficient, puţinele grupuri sanitare nu au fost gratuite, nu au existat duşuri funcţionale, iar pe unele plaje cîinii maidanezi se aflau în elementul lor

La sediul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a avut loc ieri o masă rotundă cu tema “Litoralul curat - de la deziderat, la practică”. La dezbateri au participat, pe lîngă funcţionari ai instituţiei gazdă, şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, operatorilor de plaje, companii de reciclare deşeuri, ONG-uri şi ai primăriilor localităţilor care se învecinează cu plaja. Potrivit unei organizaţii nonguvernamentale care a monitorizat plajele în lunile iulie şi august 2006, situaţia s-a prezentat astfel: numărul coşurilor de gunoi insuficient, puţinele grupuri sanitare nu au fost gratuite, nu au existat duşuri funcţionale, iar pe unele plaje cîinii maidanezi se aflau în elementul lor. Potrivit aceleiaşi surse, dacă în iulie 47% din plaje aveau resturi de plastic, în august procentul s-a diminuat cu 7%. Tot în prima lună de monitorizare, corpurile străine, respectiv resturile de ţigări, erau de 35%, iar la sfîrşitul lunii august de 24%. În timp ce în iulie 12% reprezentau hîrtii şi ambalaje, în august procentul crescuse la 30%, iar alte resturi au rămas la acelaşi procent, de 6% în ambele luni, semn că nu le-a ridicat nimeni. Ba mai mult, s-a încercat disciplinarea turiştilor pentru colectarea diferenţiată a resturilor, însă coşurile de gunoi puse la dispoziţie gratuit de un operator de telefonie mobilă nu au fost bine proiectate pentru marile cantităţi de gunoi care se colectau în zonele de plajă populate. Chiar şi unii operatori ai plajelor care au adjudecat sectoare de plajă la o licitaţie controversată organizată de DADL au declarat că tot sistemul de colectare a trebuie regîndit. În plus, firmele de reciclare a deşeurilor au ridicat problema contractelor nerespectate de agenţii economici în sensul că au semnat înţelegerile doar pentru a li se diminua factura la salubrizare, pentru că justificau cu contractul proaspăt semnat că o altă societate îi ridică gunoiul.

Aşadar, pe linie de salubrizare nu s-a făcut mare lucru, deşi unii operatori de plaje au achiziţionat utilajele impuse prin contract de DADL. Printre operatorii de plaje care au punctat faptul că nu se poate menţine permanent curăţenia pe plaje din cauza refuzului unor turişti de a permite utilajelor să lucreze, chiar şi după ora 19.00, s-au numărat reprezentanţii C&D Impex Trading SRL, Răzvan Chicheanu şi al SC Romned Port Operator SA, Sorin Greavu. “Pe toată plaja de la Eforie nu sînt decît opt containere, iar cele mai mari probleme sînt create de agenţii economici din vecinătatea plajelor, care nici măcar nu aruncă gunoiul lîngă aceste pubele. În aceste condiţii nici nu s-a pus problema sortării gunoiului pe categorii”, a declarat Răzvan Chicheanu. Întrebat dacă a respectat caietul de sarcini, el a spus că da şi că în zona menţionată nu a construit decît trei beach-baruri deşi toţi agenţii economici din vecinătatea plajelor au declarat că sînt cel puţin 15 astfel de obiective construite. O altă problemă o constituie cantităţile din ce în ce mai mari de alge scoase la malul mării de valuri şi disconfortul creat turiştilor de mirosul algelor intrate în putrefacţie, ceea ce reclamă măsuri similare cu cele aplicate în statele civilizate. Aceasta înseamnă investiţii din partea DADL, după cum a declarat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Valeriu Ene. El a mai spus că, în următorul sezon, DADL va achiziţiona o maşină de măcinat scoici pentru că nu este salutară măsura îndepărtării acestora de pe plaje, deoarece ele sînt generatoare de nisip prin măcinarea naturală sau artificială. În ciuda discuţiilor purtate ieri la sediul DADL, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, condus de Sulfina Barbu, considerată principalul autor al distrugerii turismului de litoral, nu s-a apucat să elaboreze încă “strategia” pentru sezonul estival 2006-2007 şi, probabil, că şi vara viitoare vom avea surprize neplăcute pe plajele României unde este concentrată 43% din capacitatea de cazare a ţării. Întrebarea este pentru cine există această bază, avînd în vedere că actualul sezon estival a fost caracterizat prin rezilieri masive de contracte, în special din partea turiştilor occidentali.



12