Cum funcționează cele mai eficiente vaccinuri dezvoltate împotriva coronavirusului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum funcționează cele mai eficiente vaccinuri dezvoltate împotriva coronavirusului

Sănătate 25 Noiembrie 2020 / 16:00 863 accesări
Sursa: Pexels.com

Sursa: Pexels.com

Vaccinul Pfizer și BioNTech
Pfizer și partenerul său german, BioNTech, utilizează o nouă abordare pentru fabricarea vaccinurilor care utilizează ARN mesager sau ARNm pe scurt.
Acest design a fost ales pentru un vaccin pandemic cu ani în urmă, deoarece este unul care se pretează la o schimbare rapidă. Tot ce este necesar este secvența genetică a virusului care provoacă pandemia. Producătorii de vaccinuri nici măcar nu au nevoie de virusul în sine - doar de secvență.
În acest caz, cercetătorii BioNTech au folosit o mică bucată de material genetic care codifică o bucată din proteina de vârf - structura care împodobește suprafața coronavirusului, conferindu-i acel aspect împânzit.
ARN-ul Messenger este un singur fir al codului genetic pe care celulele îl pot „citi” și îl pot folosi pentru a produce o proteină. În cazul acestui vaccin, ARNm instruiește celulele din corp să producă o anumită bucată din proteina S (de tip spike) a virusului. Apoi, sistemul imunitar îl vede, îl recunoaște ca fiind străin și este pregătit să atace atunci când apare infecția efectivă.
MRNA este foarte fragil, deci este înglobat în nanoparticule lipidice - un strat de substanță untos care se poate topi la temperatura camerei. De aceea, vaccinul Pfizer trebuie păstrat la temperaturi ultracold de aproximativ minus 100 grade F (minus 75 grade C). Asta înseamnă că sunt necesare echipamente speciale pentru transportul și depozitarea acestui vaccin.

Vaccinul Moderna
Vaccinul Moderna se bazează și el pe ARNm. „ARNm este ca un software pentru celulă”, a spus Moderna pe site-ul său.
Și, la fel ca vaccinul Pfizer / BioNTech, codifică celulele pentru a face o bucată din proteina spike. Aceasta a fost o alegere atentă - oamenii de știință au fost nevoiți să aleagă o bucată din virusul pe care credeau că nu îl va muta sau nu se va schimba mult, pe măsură ce timpul a trecut. Virusul folosește proteina spike pentru a lupta cu celulele pe care le atacă și structura pare să rămână stabilă prin generație după generație de replicare virală.
Moderna a venit cu o formulare diferită pentru nanoparticulele lipidice pentru a proteja ARNm-ul din vaccin. Aceste formulări sunt secrete corporative, dar Moderna consideră că abordarea sa este mai bună și a spus că vaccinul său poate fi livrat la minus 20 grade C (minus 4 grade F) și poate fi menținut stabil timp de 30 de zile la 2 grade până la 8 grade C ), temperatura unui frigider standard de acasă.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford
Vaccinul AstraZeneca, realizat cu o echipă de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, se numește vaccin vector. Folosește un virus comun pentru răceală numit adenovirus pentru a transporta proteina S (de tip spike) din coronavirus în celule.
De asemenea, își propune ca organismele oamenilor să producă în esență propriile lor vaccinuri prin producerea unor copii mici de proteine S, dar metoda de livrare este diferită. Acest adenovirus infectează cimpanzeii, dar nu îi îmbolnăvește pe oameni. A fost modificat astfel încât să nu se replice singur - apoi proiectat genetic pentru a injecta celule cu ADN care codifică proteina completă a coronavirusului.
Este un mod mai ieftin de a face vaccinuri - dar mai lent decât utilizarea ARN-ului. Compania s-a angajat să își facă vaccinul disponibil ieftin pentru țările din întreaga lume. Vaccinul poate fi menținut stabil timp de șase luni la temperatura standard a frigiderului, a spus compania.

Sursa : CNN

Taguri articol


12