Cum vă ajută psihoterapia să aveți o relație mai fericită?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Când divorțul bate la ușă

Cum vă ajută psihoterapia să aveți o relație mai fericită?

Lifestyle 12 Februarie 2016 / 16:07 1946 accesări

Dacă simțiți că viața dumneavoastră de familie trece printr-un impas, când sunteți nefericit(ă) cu partenerul dumneavoastră, ar trebui să vă gândiți să apelați la un psiholog specializat în terapia de cuplu. Fie că aveți o problemă pe care doriți să o rezolvați sau, dimpotrivă, sunteți la început de drum și vă întrebați dacă ați găsit persoana potrivită, terapia de cuplu vă poate ajuta să descoperiți lucrurile care vă unesc cu partenerul, vă poate ajuta să comunicați mai bine, să consolidați sau reclădiți încrederea în persoana de lângă. Am discutat cu psihoterapeutul Aurelia Moraru, lector la Facultatea de Psihosociologie a Universității ”Andrei Șaguna” din Constanța, despre momentele când constănțenii apelează la terapia de cuplu și cum poate psihoterapeutul să vină în ajutorul partenerilor. ”Atunci când relaţionarea în cuplu devine dificilă, disfuncțională, comunicarea este blocată sau apare fenomenul de insatisfacţie ori infidelitate, poate fi momentul pentru o consultație psihologică în vederea optimizării relaţiei cu partenerul sau partenera. Terapia de cuplu presupune descoperirea conexiunilor care unesc două persoane, care-i determină să fie împreună, iar dacă ceva anume nu mai funcționează, rolul psihologului este de a înțelege și de a-i conștientiza pe cei doi parteneri asupra a ceea ce nu mai funcționează în relația lor”, a explicat psih. Moraru. Terapia de cuplu oferă o perspectivă nouă asupra partenerului și, prin intermediul ei, cei doi devin capabili să exprime lucruri pe care nu și le-au putut spune din varii motive, încep să-și înțeleagă reciproc așteptările, să își exprime dorințe altădată ascunse. ”Pe scurt, prin intermediul terapiei de cuplu, cei doi (re)învață să comunice, să se asculte reciproc, să-și definească identitatea proprie, să se cunoască cu adevărat și să-și valideze valoarea personală”, spune specialistul.

CE DECLANȘEAZĂ CRIZA ÎN CUPLU Psihoterapeutul spune că, de cele mai multe ori, constănțenii ajung la specialist atunci când relația dintre cei doi parteneri este degradată din cauza unor situații care produc frustrări de prea mult timp. ”Cauzele care declanșează criza în cuplu sunt furiile frecvente cu efecte în conduite care scapă de sub control, precum conflictele repetate, agresivitatea verbală sau fizică, reproșuri, jigniri și învinovățiri, diferențele de valori și principii care apar în cuplu după faza de consumare a atracției fizice de la începutul relației, conflicte legate de modul de management al finanțelor, conflicte cu familiile de origine, care influențează și alterează climatul cuplului nou-format, insatisfacţia legată de viaţa sexuală, infidelitatea în cuplu, încrederea scăzută în partener, suspiciune, control exagerat, gelozie patologică”, susține specialistul.

TERAPIA NU EXCLUDE POSIBILITATEA DIVORȚULUI În unele situații, din cauza intervenției târzii, cei doi parteneri conștientizează că divorțul, deși părea o problemă, după conflicte și suferințe prelungite, devine o soluție pentru eliberarea dintr-o relație nocivă. ”Prin terapia de cuplu, nu întotdeauna se poate evita divorțul. Cuplul înseamnă două persoane autonome, cu un proiect comun - menținerea și construirea continuă a relației, solicitând pentru aceasta sprijin psihologic calificat pentru o mai bună cunoaștere de sine și cunoaștere a celuilalt într-un spațiu confortabil pentru amândoi, cabinetul de psihologie. Relația de cuplu nu este un dat pentru totdeauna, care va rămâne așa, ea are dinamicitate și necesită o investiție continuă, este construită și reconstruită de ambii parteneri”, explică psih. Moraru. Din experiența sa, cele mai frecvente cauze ale divorțului sunt date de insatisfacția în cuplu creată de incompatibilitatea sexuală, conflicte pecuniare, infidelitate, modul de petrecere a timpului liber cu partenerul și copiii, amestecul familiilor de origine în viața cuplului, influența anturajului, conflicte ca urmare a adicțiilor legate de alcool, droguri, jocuri de noroc.

CUM SE PĂSTREAZĂ VIE O RELAȚIE

Specialistul a subliniat că, pentru a crește și menține o relație, cei doi parteneri trebuie să ofere iubire, să comunice autentic, să aibă empatie, dărurie, înțelegere, încredere, respect, răbdare și să accepte să facă mici compromisuri. ”Prin consilierea de cuplu și psihoterapie, am contribuit la menținerea unor cupluri, salvând astfel familia. La aceasta au contribuit într-o foarte mare măsură sinceritatea celor doi membri ai cuplului, motivația, conștientizarea propriei personalități și a personalității partenerului cu nevoile, așteptările, valorile și principiile de viață, consecvența, voința, lupta, nevoia de creștere și evoluție continuă”, explică psihoterapeutul. Ea a adăugat că o relație de cuplu reușită înseamnă mai mult decât îndrăgostire, atașament și iubire, înseamnă o alianță cu scopul realizării proiectului comun de viață, un parteneriat în care fiecare dintre cei doi parteneri are dreptul să respecte ce trăiește în interiorul său, să aleagă liber ce pune în comun în relație. Din experiența de la cabinet, specialistul afirmă că a observat că o parte din partenerii angrenați în relațiile de cuplu au imaturitate emoțională și socială, nu își asumă rolurile, fiind superficiali, intră într-o competiție neloială, au conflict de rol, le lipsește angajamentul real în relație, sunt iresponsabili.

Taguri articol


12