Dan Voiculescu iese din închisoare. Decizia magistraților, definitivă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A stat aproape trei ani în pușcărie

Dan Voiculescu iese din închisoare. Decizia magistraților, definitivă

Justiție 18 Iulie 2017 / 14:59 871 accesări

După nici trei ani de închisoare, Dan Voiculescu va fi pus în libertate. Condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Voiculescu va fi eliberat condiţionat după ce Tribunalul București a decis definitiv acest lucru.

ȘI PRIMA INSTANȚĂ A APROBAT ELIBERAREA

În 9 iunie, Judecătoria Sectorului 5 a admis, în primă instanță, cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu. Procurorii DNA au atacat decizia, spunând că omul de afaceri nu a dat dovezi temeinice de îndreptare în penitenciar și nu îndeplinește condițiile pentru eliberare. Reprezentanții Parchetului au spus că există o disproporție mare între cele 56 de zile câștigate de Dan Voiculescu pentru munca depusă în penitenciar și cele 330 de zile acordate pentru lucrările redactate. Acuzarea a cerut instanței să țină cont și de referatul Comisiei de la Penitenciarul Rahova, care nu a fost de acord cu eliberarea omului de afaceri. La rândul său, avocatul lui Voiculescu, Florian Șurghie, a argumentat că omul de afaceri a avut un comportament normal în detenție și chiar a fost recompensat de 12 ori, ceea ce reprezintă o dovadă de îndreptare. „A avut o atitudine respectuoasă față de personalul închisorii. A menținut relații neconflictuale cu ceilalți deținuți. Să te menții în relații neconflictuale și cu cei care poate caută violența este o altă dovadă de îndreptare. Eu l-aș privi pe Dan Voiculescu ca pe o persoană de 71 de ani care a stat aproape 3 ani în închisoare. Este un profesor universitar respectat. Mai folosește cuiva să fie perpetuată detenția în numele dovezilor temeinice de îndreptare? Dan Voiculescu a greșit față de societate și a fost pedepsit. Este un om de 71 de ani, pe care detenția îl chinuie”, a afirmat Șurghie.

COMISIA DIN PENITENCIAR NU A VRUT SĂ ÎL ELIBEREZE

Amintim că, în 24 mai 2017, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova a decis, în unanimitate, amânarea eliberării condiționate a lui Dan Voiculescu cu 5 luni, respectiv până la 23 octombrie 2017. Comisia a apreciat că Voiculescu a executat foarte puțin din pedeapsă, iar scopul pedepsei nu a fost atins. Cu toate acestea, instanțele care au analizat cererea de eliberare condiționată au fost de altă părere. Amintim că, în 8 august 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, în dosarul „ICA”. În aceeași cauză au fost condamnați și fostul director general al institutului, Gheorghe Mencinicopschi (8 ani de închisoare), fostul director general executiv al Grivco SA, Sorin Pantiș (7 ani de închisoare), și fostul director general al ADS, Corneliu Popa (8 ani de închisoare). În prezent, Dan Voiculescu se află la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Vineri, el a fost internat, având probleme serioase de sănătate, despre care, însă, nu se știu mai multe detalii.12
Pagina a fost generata in 0.1832 secunde