Decizie CCR: Procurorul-şef al DNA trebuia revocat de preşedinte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu majoritate de voturi

Decizie CCR: Procurorul-şef al DNA trebuia revocat de preşedinte!

Justiție 30 Mai 2018 / 15:07 1487 accesări
Este doar o chestiune de timp până când Laura Codruța Kovesi va fi revocată din funcția de procuror-șef al DNA

Este doar o chestiune de timp până când Laura Codruța Kovesi va fi revocată din funcția de procuror-șef al DNA

CCR a admis sesizarea ministrului Justitiei Tudorel Toader referitoare la refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Kovesi din functia de procuror-sef al DNA. Dacă președintele va refuza revocarea, poate fi suspendat și demis din funcție pentru încălcarea Constituției. Valer Dorneanu: ”Am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției."

CONFLICT DEZLEGAT

Curtea Constituțională a dezlegat conflictul constituțional creat ca urmare a refuzului președintelui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a Laurei Codruța Kovesi, înaintate de ministrul Justiției, Tudorel Toader. După o amânare de două săptămâni, Curtea Constituțională a României, condusă de Valer Dorneanu, a decis cu majoritate de voturi să admită sesizarea formulată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la refuzul președintelui Iohannis de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Kovesi. Prin admiterea cererii ministrului Justiției, CCR a decis, practic, că rolul președintelui în procedura de revocare a unui conducător de parchet este pur decorativ, obligația acestuia fiind de a lua act de cererea de revocare formulată de ministrul Justiției.

La câteva minute după încheierea ședintei Curții de miercuri, 30 mai 2018, președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat: Am admis, cu majoritate de voturiși am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției".

În consecință, întrucât decizia CCR are efect de dezlegare a unui conflict constituțional, prin stabilirea atribuțiilor constituționale ce revin președintelui României, urmează ca, după publicarea în Monitorul Oficial a motivării Deciziei CCR de miercuri, 30 mai 2018, Laura Kovesi să fie revocată din funcția de procuror-șef al DNA.

CELE DOUĂ VARIANTE POSIBILE

Specialiștii spun că, în acest moment, există două posibilități: fie ministrul Justiției înaintează președintelui României o nouă cerere de revocare a Laurei Kovesi, iar acesta va fi obligat să o admită de îndată, fiind imperativă, fie Klaus Iohannis va lua act de decizia CCR și va fi astfel obligat să dispună revocarea din funcție a lui Kovesi, astfel cum a cerut ministrul Justiției. În ambele variante, este doar o chestiune de timp până când Laura Codruța Kovesi va fi revocată din funcția de procuror-șef al DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, după decizia CCR: "Președintele României nu are nicio abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt."

La scurt timp după pronunțarea Deciziei Curții Constituționale a României, ministrul Justiției,Tudorel Toader, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

"Decizia CCR valorifică principiul constituțional potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Președintele României nu are nicio abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiției, care are astfel de competențe, stabilite atât la nivel constituțional, cât și la nivel infraconstituțional."

REMEMBER

Reamintim că pe 22 februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.

"Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă", a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, anterior anunţării deciziei.



Ştiri recomandate

12