Decizie CCR: Procurorul-şef al DNA trebuia revocat de preşedinte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu majoritate de voturi Decizie CCR: Procurorul-şef al DNA trebuia revocat de preşedinte!
Justiție 30 Mai 2018 / 15:07 1158 accesări 7 comentarii
Este doar o chestiune de timp până când Laura Codruța Kovesi va fi revocată din funcția de procuror-șef al DNA

Este doar o chestiune de timp până când Laura Codruța Kovesi va fi revocată din funcția de procuror-șef al DNA

CCR a admis sesizarea ministrului Justitiei Tudorel Toader referitoare la refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Kovesi din functia de procuror-sef al DNA. Dacă președintele va refuza revocarea, poate fi suspendat și demis din funcție pentru încălcarea Constituției. Valer Dorneanu: ”Am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției."

CONFLICT DEZLEGAT

Curtea Constituțională a dezlegat conflictul constituțional creat ca urmare a refuzului președintelui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a Laurei Codruța Kovesi, înaintate de ministrul Justiției, Tudorel Toader. După o amânare de două săptămâni, Curtea Constituțională a României, condusă de Valer Dorneanu, a decis cu majoritate de voturi să admită sesizarea formulată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la refuzul președintelui Iohannis de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Kovesi. Prin admiterea cererii ministrului Justiției, CCR a decis, practic, că rolul președintelui în procedura de revocare a unui conducător de parchet este pur decorativ, obligația acestuia fiind de a lua act de cererea de revocare formulată de ministrul Justiției.

La câteva minute după încheierea ședintei Curții de miercuri, 30 mai 2018, președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat: Am admis, cu majoritate de voturiși am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției".

În consecință, întrucât decizia CCR are efect de dezlegare a unui conflict constituțional, prin stabilirea atribuțiilor constituționale ce revin președintelui României, urmează ca, după publicarea în Monitorul Oficial a motivării Deciziei CCR de miercuri, 30 mai 2018, Laura Kovesi să fie revocată din funcția de procuror-șef al DNA.

CELE DOUĂ VARIANTE POSIBILE

Specialiștii spun că, în acest moment, există două posibilități: fie ministrul Justiției înaintează președintelui României o nouă cerere de revocare a Laurei Kovesi, iar acesta va fi obligat să o admită de îndată, fiind imperativă, fie Klaus Iohannis va lua act de decizia CCR și va fi astfel obligat să dispună revocarea din funcție a lui Kovesi, astfel cum a cerut ministrul Justiției. În ambele variante, este doar o chestiune de timp până când Laura Codruța Kovesi va fi revocată din funcția de procuror-șef al DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, după decizia CCR: "Președintele României nu are nicio abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt."

La scurt timp după pronunțarea Deciziei Curții Constituționale a României, ministrul Justiției,Tudorel Toader, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

"Decizia CCR valorifică principiul constituțional potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Președintele României nu are nicio abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiției, care are astfel de competențe, stabilite atât la nivel constituțional, cât și la nivel infraconstituțional."

REMEMBER

Reamintim că pe 22 februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.

"Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă", a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, anterior anunţării deciziei.

Loading...

7 comentarii

Exe 16:08:28 / 30 Mai 2018
dna Kovesi

Pai ce faci, tanti? Un'te duci si cui ne lasi? Ha?

Nelu 17:20:28 / 30 Mai 2018
La subiect

Va rog sa observati ca justitia ridica 2 doua probleme. Problema de fond care impune cercetarea judecatoreasca in speta cercetarea Consiliului Superior Al Magistraturii respectiv sectia de procurori de unde ministrul justitiei a iesit cu coada intre picioare a se vedea solutia data. Problema de fond respectiv judecata de fond este esentiala asupra vinovatiei doamnei procuror fiind singura dar absolut singura care da silutia cauza si vinovatie. Spre deosebire de problema de procedura care nu si propune sa rezolve fondul ea NU intra pe fond la problema de procedura nu intereseaza vinovatia. De foarte multe ori procedura face inutila sau de prisos cercetarea cauzei pe fond si judecarea respectiv tragerea la raspundere a vinovatului ca spre exemplu am depasit termnul cand se poate apkica o sanctiune etc Am facut aceste precizari pe care le am considerat ca cititor imperios necesare spre a se vedea diferenta. Forul de judecata Consiliul Superior al Magistraturii sectia penala A JUDECAT exact cererea ministrului justitiei cu toate capetele de acuzare a lui Toader si solutia a fost contrar opiniei sale. A reitera aceleasi cauze pierdute pe fond ca acolo la CSM s a judecat fondul in aceasta chestiune de procedura la Curtea Constitutionaka care NU atinge fondul este de un grotesc scarbos gretos impardonabil pentru un profesor. Evident ca Presedintele la baza fiind profesor de fizica NU are cum verifica profesionalismul doamnei procuror e o chestiune logica dar un act de judecata al instantei DE FOND este indestulator pentru a arata raportul fapta vinovatie facuta de cei din bresla care se ocupa de FOND. Cine are ochi de vazut ....sa vada. Una este o problema alta este alta problema Curtea Constitutionala NU s a substituit instantei de fond si nici nu are aceasta competenta materiala.

Nelu 06:39:13 / 31 Mai 2018
La subiect

Curtea Constitutionala discuta numai incidente procedurale. Curtea Constitutionala NU face cercetare judecatoreasca pentru ca nu este instanta de fond. La doamna procuror instanta de fond este C.S.M sectia de procurori acolo de unde a plecat Tudorel cu coada intre picioare. Nu este vorba de acest dosar este vorba de ceva mult mai grav subordonarea din acest moment politicului. Pohta ce am pohtit o sa spuna infractorii si vuvuzelele lor si .au perfecta dreptate.

Nelue și ion doua mizerii 07:13:41 / 31 Mai 2018
PDL PNL CIUMA NEAGRA

PDL t CIUMA NEAGRA a făcut din justiția o arma politică cu caree și-a "ciuruit" adversarii politici incomozi..Raportule lui Tudorel Toader de douăzeci de punctele în care arată gravitatea faptelor comise de DNA în ultimii anii ar fii frebiurt să ducă la demisii și arestării în lanț de la vârful statului Până la.... Portocală.

Tudor 09:22:45 / 31 Mai 2018
Pentru Nelue și ion doua mizerii

Nu exista "ciuma neagra"...."Ciuma neagra" este o inventie din mintea ta bolnava,rautacioasa si razbunatoare.Nu am vazut steag negru in Romania.Dar am vazut steag rosu,tricouri rosii,bereta rosie(Mazare),etc .Exista in schimb o "ciuma rosie" reprezentata de PSD,partidul rosu, ca mostenitor direct al al fostului PCR .Nu mai insista ca te faci de ras.Esti prea prost sa-ti mai explic.

Nelu luamiai mielu n gură 21:11:34 / 31 Mai 2018
parcă ați fi copiii mici.

Da nu !..Voi ați dat în mintea lu Calache ..Un IDIOT BASIST ÎMPUȚIȚ că Nelu sau melu sau NN kuru "gândesc " că "Nu se mai respecta separația puterilor în stat"!!!..Ba Voi santeti proști.. Voi santeti nebuni ?.Cum puteți spune așa ceva când în regimul dictaorului Traian Băsescu sau petrecut cele mai odioase abuzuri care s-au perpetuat și în timpul cât președintele al României e acest dulap săsesc.... Demisia Nu..Arestarea în cătușe DA a celor care au pus bazele protocoalelor secrete dintre DNA și SRI .Așa că pe VOi ar trebui redacția ziarului Telegraf sa vă de-a Delete ...

nicu duru 01:23:58 / 02 Iunie 2018
@ Telegraf..

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului. Domnilor de la Telegraf mai are rost nota dumneavoastra????? Ce denota din asta????

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 1.4633 secunde