Demisia lui Hrebenciuc scoate Justiţia din campania electorală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şova, Vanghelie şi Ghiţă, suspendaţi din PSD Stenogramele nu sunt argumente!

Demisia lui Hrebenciuc scoate Justiţia din campania electorală

Eveniment 22 Octombrie 2014 / 00:00 1177 accesări

Războiul sau, mai bine zis, circul politic din România a atins cote inimaginabile. Bâta interceptărilor transformate în stenograme pentru a ajunge astfel la presă, lucru care în ţările civilizate nu se întâmplă sau, dacă se întâmplă, constituie subiectul unui super-scandal gen Wikileaks, loveşte din toate părţile în cel mai important partid din România, care se află şi la guvernare, PSD. Este vorba, desigur, despre cel mai recent scandal, care îl are în centru pe Viorel Hrebenciuc, personaj principal al unor stenograme apărute, evident, în presă și care s-a trezit cu trei dosare deschise în doar două luni. În respectivele stenograme, Hrebenciuc vorbeşte cu fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, pe care îl roagă să afle dacă există mandate de interceptare pe numele său. Şi există, îi spune acesta. Mai mult, numele lui Hrebenciuc se află pe o listă, alături de altele, preponderent de pesedişti, pentru care există mandate de ascultare în derulare, se arată în script. Într-o altă stenogramă, Hrebenciuc vorbeşte cu senatorul Dan Şova (urmărit şi el penal pentru trafic de influenţă începând de ieri - n.r.), pe care îl întreabă dacă se poate iniţia o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. În acest context, Hrebenciuc vorbeşte cu Şova şi despre sprijinul pe care i l-ar putea acorda acestuia în lupta pentru şefia partidului. Am citit toate aceste stenograme şi recunoaştem că nu am înţeles unde anume, în aceste discuţii, sunt argumentele care să susţină reclamaţiile procurorilor care se referă la trafic de influenţă şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

Premierul Victor Ponta a declarat, în acest context: „Să vrei să fii preşedinte al unui partid nu e ceva ilegal. Nu înţeleg de ce trebuie să arestăm pe cineva pentru că vrea să aibă o funcţie. Şi eu am vrut să fiu preşedinte al PSD şi nu m-a arestat nimeni în 2010, din fericire. Deci, arestăm oamenii care vor să fie preşedinţi de partid? Cred că ne întoarcem în vremea lui Ceauşescu sau a lui Stalin şi nu vreau acest lucru”, a spus Ponta. Întrebat cu cine a negociat el pentru a ajunge preşedintele PSD, Ponta a răspuns: "Cu toată lumea".

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a comentat şi el acest episod, spunând că stenogramele convorbirilor dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova sunt ”discuții între doi oameni politici”: “Ce-am citit eu în stenograme erau discuții între doi oameni politici. Așa se fac susținerile peste tot pe planeta asta: "Trebuie să modificăm legea aia pentru că... o să mă certe primarul...". Toți primarii intervin pe lângă șeful de partid din județul respectiv și pe lângă președintele Consiliului Județean ca să aibă susținere la miniștri să primească fonduri pentru lucrările pe care le au”, a spus Mazăre.

Radu Mazăre a subliniat că, în ceea ce privește dosarul de trafic de influență în care sunt urmăriți penal Hrebenciuc și Șova, este foarte clar că discuțiile dintre cei doi au fost interpretate astfel și că orice ajutor dat de către un ales local unei persoane sau unei firme poate fi interpretat, în această cheie, ca fiind ilegal. “În ce priveşte acuzația adusă lui Hrebenciuc și lui Șova că au discutat pentru o lege și că asta ar fi fost în folosul altora și că se numește trafic de influență, mi se pare o chestiune foarte gravă. Nu ceea ce au făcut cei doi, ci modul de a privi lucrurile. La mine, ca primar, vin oameni cu fel de fel de probleme, de la unul care vrea să construiască în loc de P+1 un P+3 și, dacă eu inițiez un PUZ, îi dau o autorizație să facă P+3, omul ăla a obținut un folos. Toți care vin la mine la Primărie vor ceva pentru ei sau pentru firmele lor. Asta înseamnă că obțin, implicit, un folos. E foarte riscantă interpretarea asta și ați văzut că mă feresc, ați văzut că nu mai inițiez hotărâri de Consiliu, nu mai fac nimic, dar nu poate să meargă țara așa”, a afirmat Mazăre. Întrebat dacă discuția dintre cei doi lideri PSD nu putea fi interpretată și la modul “să votăm această lege ca să nu mă aresteze pe mine”, primarul Constanței a declarat că orice lege sau modificare de lege poate produce efecte și asupra inițiatorului: “Poate nu îl aresta nici pe el, nici pe alții, poate le dădea drumul și altora care sunt în pușcării, care-i problema? O lege a amnistiei poate să-i vizeze de la el până la Bercea și alții care sunt nevinovați. Sigur că poate să producă efecte și în ceea ce îl privește pe el. Orice lege votată produce efecte și în ceea ce ne privește pe noi. Eu nu am văzut în stenograme „hai să facem legea ca să scap eu”. Eu am văzut în stenograme altceva, că, la maniera asta, orice intervenție la orice primar - ca să rezolv o problemă, o autorizație, deblocarea unor fonduri - poate să fie interpretată ca trafic de influență. Eu asta am văzut, poate ați văzut voi altceva în stenograme”, a afirmat liderul PSD Constanța.

Întrebat ce părere are despre discuțiile din partid despre cine ar trebui să fie noul președinte PSD în cazul în care Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale, Mazăre a răspuns: “Nu mă interesează nici cât negru sub unghie”.

Reamintim că, luni, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar, şi Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Pentru a demonstra că nu are nimic de ascuns şi că se pune la dispoziţia Justiţiei, deputatul PSD Victor Hrebenciuc a demisionat ieri din Parlament, renunţând astfel la atât de titrata imunitate parlamentară. ”Am decis să demisionez. Vreau să-mi păstrez demnitatea, aşa cum am avut-o toată viaţa”, le-a spus Hrebenciuc jurnaliştilor, la ieşirea din biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. El a spus că nu a vorbit absolut cu nimeni legat de demisie, care este decizia sa personală, menţionând că nu regretă discuţiile pe care le-a avut cu Dan Şova. ”Nu am încălcat niciun fel de normă. Dacă vă uitaţi atent, astea sunt discuţii pe care le faci la cafea, cum faceţi şi dvs. Nu, nu regret nimic din ce am vorbit”, a spus Hrebenciuc. Ce regretă însă... „După 18 ani nu e uşor, dar în viaţă este un moment clar... În 2016, revin în Parlament”, a spus Hrebenciuc. Şi Zgonea a declarat, în context: ”Aici este o chestiune foarte simplă pe care domnul Hrebenciuc a interpretat-o într-o cheie, fiind un om cu experienţă politică: să nu fie domnia sa un subiect de discuţie şi să nu fie principalul subiect al acestei campanii”. El a arătat că Hrebenciuc, fiind un om cu experienţă, a înţeles faptul că, în acest moment, PSD și aliaţii săi, PC şi UNPR, pot câştiga alegerile prezidenţiale.

Şi premierul Victor Ponta califică gestul lui Hrebenciuc ca pe unul care „scoate Justiţia din campania electorală”: „Este decizia domniei sale şi este o decizie prin care scoate Justiţia din campania electorală, aşa cum era folosită începând de ieri (luni - n.r.)”, a spus Ponta, precizând că nu a discutat cu Hrebenciuc în prealabil.

Ieri, preşedintele PSD, Victor Ponta, a retezat ferm capetele hidrei scandalului ce era să prindă contur în cadrul PSD, după declaraţiile publice ale lui Sebastian Ghiţă şi ale lui Marian Vanghelie, suspendându-i pe aceştia din partid, neratându-l nici pe Dan Şova. Ieri, după şedinţa BPN, premierul a declarat: „Este foarte clar că există prejudicii de imagine, că oamenii aceştia sunt colegii noştri, dar trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru lucruri care nu au de a face cu campania electorală în mod direct, şi că, din acest punct de vedere, sunt suspendaţi din toate funcţiile din partid. Este o decizie pe care a luat-o Biroul Permanent Naţional. Evident că am propus acest lucru şi am discutat cu aceşti colegi ai mei, pentru că vreau ca PSD să fie, în continuare, cel mai puternic partid din ţară şi cel mai disciplinat, mai ordonat şi cel mai responsabil".



12