Directorul SPIT Constanța și alți doi funcționari, trimiși în judecată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Directorul SPIT Constanța și alți doi funcționari, trimiși în judecată

Administrație 04 Iulie 2018 / 15:43 4433 accesări

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a directorului executiv al SPIT Constanța, Virginia Uzun, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și complicitate la delapidare. Alături de ea, au mai fost trimise în judecată șeful Compartimentului de Resurse Umane, Ghiulendan Rașid, directorul executiv adjunct al SPIT Constanța, Carmen Aurelia Tatu Trentea, și președintele unei asociații, Bogdan-Andrei Coronea. Procurorii spun că „în intervalul noiembrie - decembrie 2017, Uzun Virginia, în calitatea menționată mai sus, cu rea-credință, a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce țin de atribuțiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală și fictivă a două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite și Taxe (S.P.I.T.) Constanța, în calitate de achizitor, și asociația reprezentată de Coronea Bogdan, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajații instituției publice”(S.P.I.T. - n.r.).

În comunicatul DNA se mai arată că „serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate și plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanța, în condițiile în care asociația reprezentată de Coronea Bogdan-Andreinu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională. Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăți ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța și, totodată, un folos necuvenit pentru asociația prestatoare a serviciilor respective”. Efectuarea plăților presupus ilegale ar fi fost posibilă cu ajutorul dat de inculpatul Coronea Bogdan-Andrei, care ar fi facturat prestarea unor servicii de formare profesională presupus fictive, precum și de Trentea Tatu Carmen Aurelia și Rașid Ghiulendan care, în calitățile menționate mai sus, au semnat contractele și au ordonanțat la plată facturile emise pentru derularea cursurilor respective. În același context, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei ar fi emis, în calitate de președinte al asociației, certificate de participare false, pentru 30 de persoane (inclusiv pentru inculpații Uzun Virginia, Rașid Ghiulendan și Trentea Tatu Carmen Aurelia). „În perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei ai remis inculpatei Uzun Virginia un card bancar aferent contului curent al asociației pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă și să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei”, spun reprezentanții DNA. Procurorii precizează că, până în acest moment, Consiliul Local Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză. „În cauză a fost dispusă poprirea asiguratorie asupra conturilor bancare deţinute de cei patru inculpaţi. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.

Cine este Bogdan Andrei Coronea

Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), - Institutul Național de Administrație (INA), constănțeanul Bogdan Andrei Coronea apare cu următoarea descriere:

"Bogdan Andrei Coronea activează în administrația publică din anul 2000, unde a început cariera profesională ca și consilier juridic la Consiliul Județean Constanța. Începând cu anul 2005 a intrat în domeniul formării profesionale la Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administrația Publică Constanța din cadrul Institutului Național de Administrație ca și consilier juridic, iar în anul 2007, în urma concursului a ocupat funcția de Director al Centrului Constanța.
În calitate de Director al Centrului din Constanța a dezvoltat și a organizat numeroase programe de perfecționare destinate funcționarilor publici din administrația locală. De asemenea, a participat la dezvoltarea capacității instituționale a INA și a Centrelor regionale de formare în calitate de manager sau coordonator, prin implementarea programelor de asistență financiară în cadrul programelor PHARE 2005-2007, precum și în cadrul altor programe ulterioare integrării României în UE.
Este licențiat în drept, absolvent al programului universitar de masterat „Administrație și Guvernare” al Universitității „Ovidius” Constanța, absolvent al programului de formare specializată „Înalt funcționar public” al Institutului Național de Administrație, deține specializări și competențe specifice administrației publice dobândite în cadrul CNFPA și ANC, fiind membru definitiv al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din România, mentor în activitatea de pregătire a studenților."12
Pagina a fost generata in 0.1619 secunde