Doi jurnaliști turci din opoziție riscă închisoare pe viață

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi jurnaliști turci din opoziție riscă închisoare pe viață

Externe 28 Ianuarie 2016 / 16:38 407 accesări

Justiția turcă a cerut, miercuri, condamnarea la închisoare pe viață pentru doi jurnaliști din opoziție, aflați în colimatorul președintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru un articol în care acuză regimul că ar fi livrat arme islamiștilor sirieni. După două luni de la arestarea lor și în pofida protestelor pe care ea a suscitat-o, un procuror din Istanbul a înăsprit acuzațiile împotriva lui Can Dundar, redactor-șef al publicației ”Cumhuriyet”, și a lui Erdem Gul, șef de secție al acestui cotidian din Ankara. Urmăriți penal deja pentru spionaj și divulgare de secrete de stat, cei doi ziariști sunt acuzați în prezent și de tentativă de lovitură de stat și de asistență acordată unei organizații teroriste, a relatat agenția de presă Dogan. Parchetul a cerut, în consecință, împotriva lor o pedeapsă agravată de închisoare pe viață, sancțiunea cea mai grea prevăzută de Codul Penal turc, printr-un rechizitoriu de 473 de pagini, citat de Dogan.

Can Dundar și Erdem Gul au fost încarcerați și inculpați pentru că au difuzat fotografii și o înregistrare video a interceptării în ianuarie 2014, la frontiera siriană, a unor camioane aparținând serviciilor secrete turce (MIT), care transportau arme. Ambii sunt încarcerați din 26 noiembrie 2015 în centrul penitenciar Silivri, la periferia Istanbulului. Publicat în mai 2015, articolul lor provocase furia lui Erdogan, al cărui guvern islamo-conservator a negat întotdeauna, categoric, că ar fi acordat vreun sprijin grupurilor islamiste ostile președintelui sirian Bashar al-Assad. Convoiul interceptat, afirmaseră atunci autoritățile, conținea ajutoare destinate populațiilor turcofone din Siria. Șeful statului, care a depus plângere, personal, împotriva celor doi ziariști, ca și șeful MTI, Hakan Fidan, denunțaseră o trădare și au promis la televiziune că autorii acesteia vor plăti prețul maxim.

Încarcerarea celor doi a suscitat proteste în Turcia și în străinătate, relansând acuzațiile de derivă autoritară împotriva lui Erdogan, aflat la putere din 2003. Guvernul turc este criticat cu regularitate de ONG-urile pentru apărarea libertății presei, care îi reproșează presiunile tot mai mari asupra presei și îl acuză că vrea să amuțească toate vocile critice în Turcia. Organizația Reporters sans Frontieres (RSF) a denunțat, miercuri, o ”încrâncenare culpabilă împotriva celor doi jurnaliști”. Evocând ”acuzațiile absolut delirante”, secretarul său general, Christophe Deloire, a deplâns lipsa de independență a Justiției turce. Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, s-a declarat șocat de rechizitoriul Parchetului. El a reamintit Turciei, al cărei proces de aderare la UE a fost relansat în urma crizei migranților, că trebuie să asigure un respect total drepturilor omului, inclusiv libertății de exprimare. Vicepreședintele american, Joe Biden, aflat în vizită în Turcia, i-a primit vineri, ostentativ, pe soția și fiul lui Can Dundar și i-a acuzat direct pe conducătorii turci că nu dau un exemplu bun în materie de libertate de exprimare.

Taguri articol


12