Donatorii de sânge se pot programa online

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Model de urmat

Donatorii de sânge se pot programa online

Sănătate 17 Decembrie 2015 / 16:55 664 accesări

Donatorii și cei care doresc să înceapă să doneze sânge se pot programa online, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) București, începând de joi. Pe site-ul CTS București a fost lansat formularul de înscriere pentru donarea de sânge. ”Acest serviciu nou, dezvoltat de voluntari în urma afluxului de donatori cu care ne-am confruntat după tragedia de la „Colectiv“, ajută personalul medical și pacienții în egală măsură. Sistemul permite o programare optimă a fluxului de donatori, astfel încât nevoile de sânge din spitalele din București să fie constant deservite. Tot ceea ce au de făcut cei care vor și pot să doneze sânge este să completeze acest formular online și vor fi contactați telefonic ulterior pentru a-i programa să doneze sânge”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Doina Goșa. Modelul este de urmat și în alte județe, unde sunt zile când numărul donatorilor este mare, implicit și timpul de așteptare crește.

PENTRU A DEVENI DONATOR Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta cuprinsă în intervalul 18 - 60 ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi fost sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. La toate acestea se adaugă și interdicțiile: să nu fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) șase dioptrii. Înainte de donare este bine să: fiți odihniți și bine hidratați, să nu se fumeze cu o oră înainte, să nu fi consumat alcool, grăsimi, dulciuri concentrate și nici medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice etc.).

Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantități de 450 ml timp de 8 - 10 minute. După fiecare donare de sânge, donatorii beneficiază gratuit de analize de sânge: hemoleucogramă, glicemie, analize hepatice și pentru infecția cu HIV. De asemenea, la solicitarea donatorilor, aceștia pot beneficia o dată pe an de un set complet gratuit de analize. Donatorii mai primesc bonuri de masă și o reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun pentru o lună.

Taguri articol


12