După ce au plutit şase zile, migranţii salvaţi de Lifeline, împărţiţi între 9 state ale UE şi căpitanul la judecată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

După ce au plutit şase zile, migranţii salvaţi de Lifeline, împărţiţi între 9 state ale UE şi căpitanul la judecată

Externe 05 Iulie 2018 / 16:14 533 accesări

Un total de 52 de migranţi din cei salvaţi de nava umanitară Lifeline, prinsă într-o dispută diplomatică, au plecat joi din Malta spre Franţa, a anunţat premierul maltez Joseph Muscat, potrivit dpa. Transferul s-a făcut în baza unui acord ad-hoc între nouă ţări pentru repartizarea celor 320 de migranţi care au debarcat în Malta pe 27 iunie. Nava MV Lifeline a andocat pe insula mediteraneană după un blocaj diplomatic de şase zile între Italia şi Malta, care a declanşat o nouă criză a migranţilor în UE.

Impasul a fost rezolvat după ce s-a convenit că migranţii vor fi distribuiţi între Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, Luxemburg, Olanda, Belgia, Norvegia şi Malta. ''Împărţirea responsabilităţii şi returnările sunt posibile şi pot fi făcute într-un mod uman şi eficient'',a scrispremierul maltez pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al guvernului său a declarat pentru dpa că nu este clar deocamdată câţi migranţi vor prelua celelalte opt state. „Reprezentantul fiecărei ţări va veni în Malta pentru a face o evaluare”, a indicat purtătorul de cuvânt. Între timp, în Malta se reia joi procesul împotriva căpitanului de pe Lifeline, acuzat că nava a intrat în apele malteze fără a fi fost înregistrată legal sau a avea licenţă.

Taguri articol


12