Epidemiolog: "Se joacă ruleta rusească cu vieţile oamenilor". Riscul pe care îl presupune strategia întoarcerii la muncă pe baza testelor pentru anticorpi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Epidemiolog: "Se joacă ruleta rusească cu vieţile oamenilor". Riscul pe care îl presupune strategia întoarcerii la muncă pe baza testelor pentru anticorpi
Sănătate 12 Mai 2020 / 19:46 1460 accesări 0 comentarii
Coronavirus, COVID-19

Coronavirus, COVID-19

Criza coronavirusului a aruncat economia mondială în haos. Blocajul iscat de răspândirea COVID-19 ne costă pe toţi, spun economiştii, care îndeamnă la reluarea activităţii, fie ea şi cu respectarea unor norme stricte de distanţare socială.
Pentru perioada post pandemie, epidemiologii şi guvernele au diverse scenarii de lucru, unele mai mult sau mai puţin controversate. Dacă state precum Grecia au vorbit despre implementarea unor paşapoarte de imunitate, în alte ţări s-a luat în considerare ideea ca cei care prezintă deja anticorpi, deci au fost infectaţi şi posibil s-au imunizat, să se poată întoarce fără alte probleme la treabă.
EPIDEMIOLOG: "REVENIREA PE BAZA TESTELOR PENTRU ANTICORPI ESTE O RULETĂ RUSEASCĂ CU VIEŢILE OAMENILOR"
Nu toţi epidemiologii sunt de acord cu această idee. Unii spun că ea vine cu alte riscuri şi pune în pericol vieţi. Un raport al experţilor britanici, prezentat guvernului condus de Boris Johnson, notează că această strategie poate duce la apariţia discriminării şi a unor clivaje în societate.
Rachel Horton, lector de drept la Universitatea din Reading, spune că o astfel de decizie ar putea pune în pericol însăşi ideea de egalitate a şanselor.
"Nu mai putem argumenta împotriva unei decizii de concediere a unui angajat pentru că acest status nu poate fi inclus în Actul de Egalitate", a spus ea.
"Marea întrebare pentru angajatori este: pe cine vor decide să primească înapoi la muncă mai întâi? Din perspectivă comercială, interesul este să-i ai la treabă pe cei care pot fi cei mai productivi în cel mai scurt timp. Astfel, o înclinare către cei tineri ar însemna de asemenea discriminarea celor vârstnici", a declarat şi Kate Palmer, director al companiei de consultanţă în resurse umane Peninsula.
Pe de altă parte, dr. Natasha Hochberg, profesor de medicină la BU Schools of Medicine and Public Health, vorbeşte despre un alt risc. Ea spune că unii oameni ar putea ajunge să se infecteze voluntar pentru a se imuniza cât mai rapid şi a reveni în societate. Acest lucru le poate pune, însă, vieţile în pericol, pentru că boala a arătat că nu îi cruţă nici pe cei tineri ori în putere.
"Mă îngrijorează în mod special ideea că unii oameni s-ar putea infecta voluntar pentru a avea un răspuns imunitar, pentru a se putea întoarce apoi la muncă. Dar unii pot muri, deci este ca şi cum am juca Ruleta rusească", a spus dr. Hochberg.
Paul Hunter, profesor la Universiti of East Anglia, din Norwich, spune că unii oameni ar putea fi în situaţia de a nu-şi permite să plătească pentru testare ori pentru a merge în oraşe în care să poată fi testaţi. Acest lucru i-ar expune la discriminare.
În fine, mai spune Paul Hunter, există riscul ca unii să încerce să înşele testele.
"Poate vecinul meu a avut virusul, iar eu nu. Aşa că iau un test şi folosesc sângele lui, în loc să-l folosesc pe al meu. Mă duc la angajator şi-i arăt că sunt imun, dar îi pun în pericol pe toţi", a mai spus Hunter.


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.11 secunde