Exclusivitate „Telegraf”: Premii pentru constănțeni la „Oscar”-ul Operelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Exclusivitate „Telegraf”: Premii pentru constănțeni la „Oscar”-ul Operelor

Cultură 14 Octombrie 2015 / 14:29 1486 accesări

Constanța este foarte bine reprezentată la cea de-a III-a ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale de la Iași, luând în considerare numărul mare al celor nominalizați la acest eveniment de înaltă ținută. Astfel, numele Teatrului Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski” se va auzi de cel puțin 13 ori la „Oscar”-ul Operelor, programat pe 1 noiembrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din capitala culturală a Moldovei.

PREMII DE EXCELENȚĂ ȘI PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE Pe lista celor distinși cu Premiul de Excelență se află și Monica Cherecheș, una dintre cele mai bune prim-soliste ale baletului tomitan, și nu numai, care în prezent conduce destinele Companiei de Balet a Teatrului „Oleg Danovski”. Un alt nume de referință al spațiului cultural tomitan, din domeniul muzical, de această dată, maestrul Gheorghe Stanciu se află pe lista celor premiați pentru întreaga activitate, fiind nominalizat și la categoria Cel mai bun dirijor al stagiunii 2014-2015. Premiile de excelență şi pentru întreaga activitate sunt acordate la propunerea managerilor instituțiilor participante la gală.

În competiția pentru „Oscar”-ul Operelor Naționale de la Iași intră spectacole, regizori, scenografi, soliști de operă și de balet din stagiunea 2014-2015, Teatrul „Oleg Danovski” fiind bine reprezentat la capitolul nominalizări. Astfel, propus pentru Cel mai bun spectacol de balet este „Romeo și Julieta”, de Serghei Prokofiev, iar Horațiu Cherecheș este nominalizat la categoria Cel mai bun coregraf. De asemenea, cea care a realizat decorurile și costumele acestui balet cu mare succes la public, Natalia Kornilova, intră în cursa pentru Cel mai bun scenograf. Prim-solista Eliza Maxim, care o interpretează cu grație pe Julieta, se află în competiția pentru cea mai bună solistă de balet, iar partenerul ei de scenă, Sergiu Dan, va fi nominalizat la categoria Cel mai bun solist de balet.

NOMINALIZARE POST-MORTEM Teatrul „Oleg Danovski” a propus „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul, ca fiind Cel mai bun spectacol de operă/musical/operetă, iar pe Mario Nikolov, la categoria Cel mai bun regizor. Pentru titlul de cea mai bună soprană a stagiunii 2014-2015 este nominalizată regretata soprană Roxana Bageac, care s-a stins din viață pe 14 septembrie 2015, la numai 35 de ani. În cursa pentru Cel mai bun tenor se află Răzvan Săraru, iar pentru Cel mai bun debut feminin este propusă soprana Smaranda Drăghici.

La prima ediție a Galei, care a avut loc în iunie 2013, trei constănțeni au primit, la Iași, „Oscar”-ul Operelor Naționale: Horațiu Cherecheș - Premiul de Excelență, dirijorul Radu Ciorei - Premiul pentru întreaga activitate și Adrian Mihaiu - Premiul pentru cel mai bun solist. În 2014, TNOB nu a mai participat la eveniment, însă un alt artist născut la Constanța a fost distins cu un premiu special: Vasile Moldoveanu.

Gala Premiilor Operelor Naționale este un eveniment organizat de Opera Națională din Iași.

Citește și:

Trei constănţeni au primit „Oscar”- ul Operelor Naţionale

Tenorul constănţean Vasile Moldoveanu, premiat la Iaşi12
Pagina a fost generata in 0.1842 secunde