Fapte penale, cauza crizei fără precedent a sistemului cardului de sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Sănătății, acuză în urma controlului efectuat la CNAS

Fapte penale, cauza crizei fără precedent a sistemului cardului de sănătate

Sănătate 22 Iulie 2019 / 16:46 2359 accesări
​Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: „Controlul va fi finalizat în următoarele 7 zile şi pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA“

​Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: „Controlul va fi finalizat în următoarele 7 zile şi pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA“

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că raportul întocmit în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Ministerului la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), început în iunie, va fi gata în următoarele 7 zile, după care va fi depus la DNA, deoarece „există fapte de natură penală”. „CNAS nu e în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar pentru că Ministerul gestionează sistemul de sănătate publică, am considerat necesar să facem aceste verificări. Controlul va fi finalizat în următoarele 7 zile şi, din lecturarea prealabilă, pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA. (...) Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală”, a spus Sorina Pintea. Potrivit ministrului, luni, sistemul informatic al cardurilor a fost pornit, însă la ora 10:00 a început din nou să înregistreze erori.

Sistemele informatice cele mai complexe din România, lăsate fără mentenanţă

„În urma discuţiei purtate cu reprezentanţii CNAS şi cei ai firmei SIVECO, se impun măsuri urgente pentru rezolvarea modului de funcţionare a platformei. Astăzi (luni, n.r.) se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat și procedura începută nu a fost finalizată (…). Pentru a asigura perioada tampon fără contractare, e nevoie de o procedură de urgenţă. Această procedură ar fi trebuit să fie făcută în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziţie pentru contractul de mentenanţă nu este finalizată. Nu poţi lăsa sistemele de bază informatice cele mai complexe din România fără mentenanţă - nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate, offline-ul într-adevăr funcţionează, dar eu cred că aceasta nu este o soluţie”, a mai spus Pintea.

Oferte uitate în sertare, ca să expire

„Concluzia a fost următoarea - de ani de zile CNAS şi spun Casa deşi ştiu foarte clar care sunt direcţiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcţia legală şi normală, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului şi îmi asum ceea ce spun. Pentru nişte proceduri care puteau fi finalizate chiar cu toate contestaţiile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă. Sunt lucruri care au îngreunat şi au afectat foarte mult funcţionarea acestui sistem”, a punctat ministrul Sănătăţii.

Istoricul care a precedat controlul declanșat de Ministerului Sănătății la CNAS

Pe 10 iulie 2019, CNAS anunţa oficial că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a precizat, însă, că sistemul nu e funcţional de pe 1 iulie. De altfel, la mijlocul lunii iunie, Societatea Naţională de Medicină a Familiei avertiza, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi CNAS, că medicii de familie din întreaga ţară au ajuns „la limita suportabilităţii”, întrucât sistemul informatic e în „colaps total”. Medicii de familie susţineau că, pe o perioada de 3 zile, sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore, lucru ce a dus la crearea unei situaţii în care mulţi dintre medicii de familie ajungeau să se trezească noaptea pentru a valida documentele de peste zi, în speranţa că sistemul este mai accesibil în acea perioadă a zilei.



Ştiri recomandate

12