Faptele Alinei Bica privind despăgubirile ilegale din dosarul „Bica 2”, judecate în „Bica 1”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Faptele Alinei Bica privind despăgubirile ilegale din dosarul „Bica 2”, judecate în „Bica 1”

Justiție 20 Iunie 2015 / 00:00 831 accesări

Faptele Alinei Bica şi ale lui Dorin şi Alin Cocoş privind despăgubirile ilegale de la ANRP vor fi judecate în primul dosar al fostei şefe a DIICOT, în timp ce în cel de-al doilea dosar rămân acuzaţiile privindu-i pe Adriean Videanu şi Ovidiu Tender. Decizia a fost luată vineri de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Magistraţii au mai stabilit ca judecata în dosarul "Bica 1" să se reia în 15 septembrie, dată până la care cei judecaţi în dosar trebuie să hotărască dacă recunosc integral faptele imputate de către anchetatori, caz în care vor fi judecaţi în procedură simplificată. Tot în 15 septembrie, trei dintre inculpaţi, care şi-au recunoscut deja vinovăţia, vor fi audiaţi. La ieşirea din sala de judecată, Alina Bica a declarat că decizia de vineri a instanţei este una corectă şi că nu i se pare normal ca anchetatorii să întocmească două dosare pentru aceeaşi faptă. În dosarul "Bica 1", fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanţei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Această cauză a fost disjunsă din prima. În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie. Bica este acuzată că a luat mită un teren în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că i-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom şi pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.

Procurorii o acuză pe Alina Bica, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ulterior procuror-şef al DIICOT, de câte două fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte). Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu şi în cote-părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi din Snagov. "Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), şi care a corespuns interesului inculpaţilor Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr. 22714/FFCC având ca obiect suma de 377.000.000 euro (dosarul lui Gheorghe Stelian, n.r.)", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, pentru a ascunde provenienţa acestui teren, Ionuţ Mihăilescu, împreună cu Alin Cocoş, ar fi generat şi intermediat "tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membrii de familie".

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica și a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunțător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.12
Pagina a fost generata in 0.1612 secunde