Fenomenul criminalităţii transfrontaliere, scăpat de sub control

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ONU

Fenomenul criminalităţii transfrontaliere, scăpat de sub control

Externe 18 Iulie 2019 / 18:10 3279 accesări

Carteluri ale criminalităţii transnaţionale se dezvoltă din ce în ce mai puternic în Asia de Sud-Est şi fac profit exploatând corupţia generalizată, slaba aplicare a legii şi lipsa controalelor la frontiere, a declarat joi Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Reuters din Bangkok, potrivit agerpres.ro. Astfel de grupuri generează profituri de zeci de miliarde de dolari în fiecare an dintr-un comerţ în creştere cu droguri, mărfuri contrafăcute şi medicamente, contrabandă cu persoane şi trafic de animale sălbatice şi lemn, a adăugat organizaţia. "În multe părţi ale Asiei de Sud-Est, plata sistematică a mitei la frontiere este la fel de reglementată ca şi plata taxelor în sistemele birocratice oficiale", spune Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) într-un raport.

Multe dintre carteluri, cu baze în Hong Kong, Macao, Taiwan şi Thailanda, depăşesc capacitatea de răspuns a autorităţilor de aplicare a legii, punând serios în pericol securitatea publică şi dezvoltarea durabilă", a avertizat acesta. Şi expansiunea rapidă şi slab reglementată a cazinourilor oferă cartelurilor criminale o cale uşoară de a spăla câştigurile ilegale. Încasările din infracţiuni sunt, de asemenea, spălate prin intermediul serviciilor bancare oficiale în Singapore şi Hong Kong.

Ca dovadă a creşterii criminalităţii organizate, raportul a subliniat o explozie a producţiei de metamfetamină în Myanmar şi distribuţia acesteia în întreaga regiune Asia-Pacific, drogul fiind adesea ascuns în pachete de ceai. "Piaţa de metamfetamină din Asia-Pacific este acum cea mai mare din lume", a declarat pentru Reuters Jeremy Douglas, reprezentantul UNODC pentru Asia de Sud-Est şi Pacific."Dintre toate tipurile de criminalitate organizată, traficul de droguri este cel mai periculos şi cel mai profitabil. Acesta susţine puterea în creştere a acestor grupuri transnaţionale de criminalitate".

Comerţul a fost în valoare între 30,3 şi 61,4 miliarde de dolari anul trecut, de la 15 miliarde de dolari în 2013, a spus agenţia. Cele mai valoroase pieţe din Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud reprezintă 20 de miliarde de dolari, sau o treime din valoarea estimată. Peste 12 milioane de persoane din Asia de Est, Asia de Sud-Est, Australia şi Noua Zeelandă au consumat anul trecut aproximativ 320 de tone de metamfetamină pură, cea mai mare parte provenită din laboratoarele la scară industrială din nordul Myanmarului, după cum s-a estimat. De asemenea, o cantitate record de 120 de tone a fost confiscată de forţele de ordine, dar preţul în scădere arată că la consumatori ajung mai multe droguri decât cele care sunt confiscate.

Metamfetamina sub formă de cristale, de mare puritate, consumată în cea mai mare parte de amatorii de petreceri provenind din clasa de mijloc din ţările dezvoltate, este ingerată în ţările mai sărace ca tablete amestecate cu cafeină, de multe ori pentru a-i ajuta pe cei care le consumă să facă faţă muncii extenuante din fabrici şi de pe şantierele de construcţii.12
Pagina a fost generata in 0.165 secunde