Fiecare cu... sateliții lui: Kim Jong-un vrea şi mai mulţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fiecare cu... sateliții lui: Kim Jong-un vrea şi mai mulţi!

Externe 15 Februarie 2016 / 16:19 516 accesări

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a sfidat din nou comunitatea internaţională, îndemnându-şi cercetătorii să lanseze alţi sateliţi, la o săptămână după tirul unei rachete cu rază lungă de acţiune, condamnat în întreaga lume. În cursul unui banchet organizat pentru a-i felicita pe cercetătorii, tehnicienii şi reprezentanţii programului spaţial nord-coreean pentru tirul de pe 7 februarie, Kim Jog-un a declarat că ”această misiune a avut loc într-o perioadă complexă, în care forţe ostile sunt mai angajate ca niciodată să stranguleze Coreea de Nord”, potrivit KCNA.

La o lună după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, condamnat unanim de comunitatea internaţională, Phenianul şi-a atras din nou furia capitalelor străine, din cauza lansării satelitului Kwangmyongsong-4. Acest tir este considerat un test deghizat de rachetă balistică, o încălcare a numeroase rezoluţii ONU. Liderul nord-coreean a declarat că ”succesul acestei lansări a fost posibil datorită încrederii absolute a echipei în partidul aflat la putere” şi a adăugat că ”sudoarea oamenilor de ştiinţă a fost principalul carburant al rachetei cu rază lungă de acţiune”. El i-a încurajat pe angajaţii programului spaţial nord-coreean să folosească acest succes ca pe o ”trambulină către obiective mai înalte” şi să lanseze, astfel, ”şi mai mulţi sateliţi”.

Racheta cu rază lungă de acţiune în trei trepte lansată pe 7 februarie de Phenian a plasat pe orbită un obiect, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării. Însă nu s-a confirmat deocamdată că ar fi un satelit în stare de funcţionare. Washingtonul, Seulul şi Tokyo depun eforturi diplomatice pentru a obţine o înăsprire a sancţiunilor impuse Phenianului în Consiliul de Securitate al ONU.

Citește și:

Phenianul acuză Seulul că i-a declarat război

Coreea de Sud închise parcul industrial pe care îl are în comun cu vecinii de la nord

Rusia avertizează SUA asupra scutului antirachetă din Coreea de Sud

A fost executat șeful Statului Major din Coreea de Nord

Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la Yongbyon

Satelitul lansat de Coreea de Nord pare că nu funcționează corect

Rusia, îngrijorată de posibilitatea depozitării de armament în spaţiu

Incident naval cu focuri de avertisment între cele două Corei

Taguri articol


12