Gheorghe Benea, fostul șef al Loteriei Române, cercetat în libertate sub control judiciar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gheorghe Benea, fostul șef al Loteriei Române, cercetat în libertate sub control judiciar

Justiție 17 Septembrie 2016 / 11:20 763 accesări

Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Gheorghe Benea, fost director general al Companiei Naționale Loteria Română (CNLR), urmând ca acesta să fie cercetat în libertate sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În aceeași cauză, tribunalul a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei Române. Decizia nu este definitivă.

Dosarul vizează fapte de corupție în legătură cu o licitație trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR.

Tribunalul Bucureşti a decis ca fostul director al Loteriei Române, Gheorghe Benea, să fie cercetat sub control judiciar, iar Ovidiu Rîpanu, şef Serviciu Achiziţii la data fatptelor, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, aceştia fiind acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu.

Ovidiu Rîpanu este cercetat şi pentru spălare de bani. În aceeaşi cauză alte două persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar alţi şase suspecţi, printre care şi fiica fostului director al firmei, sunt cercetaţi în libertate.

Decizia instanţei este executorie însă nu şi definitivă.

"La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut astfel, Loteriei Române, autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței. De exemplu, inculpații Benea Gheorghe, Rîpanu Ovidiu și suspectul Lăzăreanu Remus au inițiat procedura de achiziție fără a estima valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile; nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate; nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al C.N.L.R. care urma a fi predat în sistem buy-back; nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare - cu RCA, Casco, mentenanță – prevăzute în documente", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Prejudiciu adus Loteriei Române este de 2.314.707 lei, arată procurorii. În schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române ar fi primit sume de bani și bunuri.

"În calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, inculpatul Rîpanu Ovidiu a pretins, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back, din care a primit: suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu; 4 autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.682,99 lei; un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.364,72 lei; un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei și un autovehiculului marca BMW în valoare de 139.230 lei; autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011", arată DNA.

Potrivit sursei citate, din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al Loteriei, ar fi primit, prin intermediul fiicei sale, pentru aceasta, autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei.

"Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecților Niculae Iulian Cătălin și Bran Marius, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive", se arată în comunicat.

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu sunt trimişi în judecată într-o altă cauză instrumentată de DNA.



12