Ghinionul românesc și cel european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ghinionul românesc și cel european
12 Mai 2019 / 11:55 2320 accesări 0 comentarii
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

Summitul informal al UE, desfășurat la cort, la Sibiu, s-a soldat cu o declarație la fel de informală și utilă în contextul politic european precum aportul adus de Klaus Iohannis la politica UE, în cei 5 ani de mandat, adică un mare zero.

În esență, Summitul a fost un exercițiu de imagine, un vehicul pentru vizibilitatea dreptei europene și un moment gândit și organizat de PPE doar pentru a încerca să dea un impuls dreptei românești obosite și lui Klaus Iohannis pentru cursa prezidențială din această toamnă.

Că este așa, o confirmă și cotidianul francez Le Figaro, ziar considerat unul dintre tribunele dreptei politice franceze. Ziariștii de la Le Figaro au văzut în întâlnirea de la Sibiu doar un prilej pentru liderii PPE ai Uniunii Europene să facă o ultimă fotografie de grup, în actualul format de conducere a instituțiilor Uniunii Europene. Ei consideră important, crucial pentru viitorul Uniunii Europene, rezultatul alegerilor de la sfârșitul acestei luni și implicit următorul Summit UE, care va avea loc în această vară, după schimbările majore care se vor petrece.

Rezumându-ne doar la a observa activitatea „alor noștri” prezenți la chermeza de la cort, recte exponenții dreptei, indiferent că vorbim de PNL, USR ori Klaus Iohannis, declarațiile lor nu concordă în niciun fel cu faptele, ci se supun mai degrabă unor comandamente propagandistice, unor directive electorale trasate de la Bruxelles. Ca și la actuala garnitură de lideri europenii prezenți la summit, la Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, Ludovic Orban ori la celelalte „fețe” din siajul lor, discursul politic și electoral este neconcordant cu acțiunea politică.

Deși actualii lideri europeni vorbesc despre o Europă socială, o Europă a națiunilor egale, în fapt, Europa a devenit una a condiționărilor impuse și instituite pentru anumite națiuni, o Europă unde societatea este bună atâta timp cât suportă măririle constante de taxe și inflația din zona euro, admite în tăcere scandalurile de corupție în care au rostogolit industria auto europeană unii producători germani de automobile, ori fraudele uriașe și spălarea de bani ale unor bănci olandeze și germane. Aici batista e pusă pe țambal și, ca motivație, ni se servește clișeul securității economice a Europei.

În același stil, politicienii dreptei românești rostogolesc și mestecă clișee despre binele cetățeanului, egalitate de tratament, clișee despre drepturi și libertăți, care, de fapt, tind să devină imaginare.

Iohannis și peneliștii vorbesc despre o Românie a decenței și bunului simț iar ong-urile asimilate politicilor de dreapta hăituiesc, înjură și denigrează cetățenii care participă la adunările electorale ale PSD ori ALDE, îi amenință pe pensionari cu „exterminarea” sau aruncă în ei cu bancnote de un leu, pretinzând că le dau să mănânce!

Klaus Iohannis vorbește despre o Europă a principiilor, dar încalcă regulile europene, organizând un referendum, în același moment cu scrutinul european, pentru a-și crea un motiv de a se implica în campania electorală. Vorbește de „penali” el însuși fiind suspectat că și-a dobândit proprietățile nu tocmai legal.

Un dualism grotesc, ce nu lasă loc de principii și valori politice corect aplicate, o Europă și o Românie a clișeelor pentru care cetățeanul pare doar un „mușteriu fraier” pe care trebuie să îl „facem” pentru a-i lua votul.

Un alt personaj dual este și Dacian Cioloș. Ca exponent al USR, vorbește despre absorbția fondurilor europene, despre faptul că dacă ajunge europarlamentar va avea inițiativa simplificării documentației de acces la aceste fonduri, uitând să spună că atunci când a fost premier, absorbția fondurilor europene a fost zero. Uitând să menționeze că din funcția de europarlamentar nu poate propune nicicum simplificarea documentației, membrii Parlamentului European neavând drept de inițiativă legislativă, această prerogativă revenind exclusiv Comisiei Europene.

Un alt personaj cu mentalitate duală este și „vedeta” peneleului, Rareș Bogdan. Dacă până mai ieri, când era în postura moderatorului de televiziune, le spunea pensionarilor, în batjocură, „edentați”, calici, asistați sociali în accepțiunea de milogi, azi, vine și le cere votul, vorbindu-le de grija pe care politicile PNL îi va avea față de ei.

Și ne întoarcem tot la vârf, adică la exponentul politicilor popular europene, Klaus Iohannis. Zilele astea vorbește despre „viitorul copiilor noștri”, uitând să menționeze că domnia sa nu are copii ori uitând să lămurească celebrele alegații apărute la adresa sa privind „vânzările de copii”.Pagina a fost generata in 0.1807 secunde