Guvernul a făcut cunoștință cu sindicaliștii din Sănătate. Pardon, a negociat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-au întâlnit ca să se vadă...

Guvernul a făcut cunoștință cu sindicaliștii din Sănătate. Pardon, a negociat!

Politică 07 Martie 2017 / 18:43 420 accesări

Negocierile la foc continuu la care s-a înhămat Guvernul pentru a pune la punct un plan de salarizare a bugetarilor au continuat, marți. De această dată, la discuții au participat sindicaliștii din Sănătate, care, dacă ne luăm după cei de la Ministerul Muncii, „și-au exprimat acordul de principiu cu privire la normele de stabilire a salariilor pentru personalul din sistemul sanitar”. Sindicaliștii spun că așteaptă o ierarhizare a pragurilor de salarizare și vor să știe, concret, care sunt sursele de finanțare. Până una-alta, negocierile continuă, iar discuțiile par să fie mai mult de complezență.

Olimpiada de negocieri-viteză între Guvern și reprezentanții sindicatelor de bugetari au ajuns în faza a doua, cea în care angajații din Sănătate și Asistență Socială au stat la masa de discuții. Membrii sindicatelor au solicitat proiectul noii legi a salarizării bugetarilor, spunând că vor să vadă exact care sunt sursele de finanțare și dacă există o ierarhizare a salariilor din sistemul medical. „Predictibilitatea în sistemul sanitar e importantă pentru noi. Aşteptăm draftul legii salarizării, pe care încă nu îl avem, ca să putem discuta concret. Vrem să vedem o ierarhizare a salarizării în sistemul medical, să vedem unde se găseşte medicul, infirmierul şi aşa mai departe. Noi avem planurile noastre, am văzut doar în presă ce a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, vrem să vedem sursele de finanţare, concret”, a declarat, la intrarea în Ministerul Muncii, Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Muncii au transmis un comunicat succint în care au precizat că reprezentanții sindicatelor și-au exprimat acordul de principiu cu privire la normele de stabilire a salariilor pentru personalul din sistemul sanitar, că au convenit ca eventualele propuneri de modificare și completare a proiectului să fie trimise în continuare la Ministerul Muncii și că vor continua consultările. Cu alte cuvinte, a fost mai degrabă o întâlnire în care cele două părți s-au cunoscut și au aflat ce vrea fiecare de la cealaltă. E un început!

VORBIM DISCUȚII... DEOCAMDATĂ

Între timp, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a vorbit despre negocierile cu sindicaliștii din Poliție, care vor să protesteze. Din păcate, ea nu a oferit nicio soluție la problemele semnalate de polițiști și s-a limitat la a spune că negocierile continuă. „Este o problemă care și pe noi ne-a afectat în egală măsură. În toată această perioadă, vreau să precizez că am arătat multă deschidere pentru problemele din sistem. Nu putem vorbi de personal în cadrul Ministerului Afacerilor Interne fără să ne gândim și la structuri militare, deși ei nu au posibilitatea să se organizeze în sindicate. Specialiștii MAI fac niște simulări. Îmi doresc tare mult ca și polițiștii, jandarmii și pompierii să înțeleagă concepția și mecanismul de salarizare pe care noi îl propunem prin care vom elimina în mod categoric decalajele salariale”, a declarat Carmen Dan, după o întâlnire cu membrii Comisiei de apărare din Senat pe tema priorităților legislative ale ministerului în anul 2017. La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a explicat, la o emisiune de la Radio România Actualități, ceea ce se știa deja, că scopul negocierilor purtate pe marginea noii legi a salarizării unitare a bugetarilor este cel al așezării unei piramide corecte, astfel încât responsabilitatea pe care o au bugetarii să fie reflectată în nivelul de salarizare. Tocmai despre responsabilități și nivelul de salarizare vor discuta joi, 9 martie, sindicaliștii din Educație cu reprezentanții Guvernului. Cine știe, poate elevii vor avea o nouă vacanță forțată...

Citește și:

Negocierile Guvern - sindicate, praf în ochi? Polițiștii vor să iasă în stradă12
Pagina a fost generata in 0.2161 secunde