Guvernul Orban taie din majorarea salariului minim

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Creștere cu 17% mai mică decât cea prevăzută de Cabinetul PSD Guvernul Orban taie din majorarea salariului minim
Social, Politică 26 Noiembrie 2019 / 19:08 2637 accesări 5 comentarii

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, marţi, că Guvernul are în vedere majorarea salariului minim pe economie în 2020 cu până la 7,2%, astfel încât acesta va creşte de la 2080 de lei la 2230 de lei. „Salariul minim va creşte în 2020! Creşterea se va face printr-o formulă clară, predictibilă, cu indici de corecţie care să ţină cont de evoluţia economiei, dar şi a pieţei muncii. În cadrul întâlnirii de astăzi cu Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social am luat în discuţie mai multe variante de calcul pentru a stabili nivelul salariului minim. Principiile care stau la baza creşterii salariului minim sunt: 1. un mecanism de calcul clar şi predictibil, pornindu-se de la anumiţi indicatori economici. Varianta aflată în lucru prevede o creştere de 7,2%, adică de la 2080 lei la 2230 lei; 2. capacitatea firmelor de a acoperi aceste costuri, fără a le afecta profitabilitatea; 3. impactul asupra bugetelor locale”, a scris Turcan, pe Facebook. Așadar vicepremierul Turcan a exprimat doar creșterile în varianta brută, nedând sumele nete, probabil pentru a fi mai puțin vizibil faptul că majorarea salariului nu se va mai face cu 100 lei net, ci doar cu 83 de lei, nemaimenționând faptul că de la 1 ianuarie ar urma să dispară salariul minim diferenţiat pentru studii superioare şi medii.

Premierul Orban a fost însă mai direct, spunând că Executivul său nu poate mări salariul minim cu 100 de lei net, așa cum prevăzuse guvernul PSD, pentru că nu dorește să afecteze profitabilitatea firmelor. „Sigur că această temă a salariului minim pe economie este o temă pe care există o varietate mare de puncte de vedere exprimate, care nu întotdeauna converg. Am încercat să căutăm să găsit o formulă de creștere a salariului minim care să țină de date obiective din economie, pe indicatori economici, care să țină cont de realități, dar să atingă și obiectivul salariului minim. Analizând creșterile, putem constata că nu a existat o regulă precisă în ultimii cinci ani, că această regulă s-a făcut pe bază de voință din partea Guvernului și nu pe baza luării în calcul a unor elemente. Creșterea salariului minim trebuie să aibă la bază niște elemente care țin de profitabilitatea firmelor. Prin creșterea salariului minim am încercat să nu afectăm profitabilitatea companiilor”, a declarat Orban. Beneficiarii creşterii salariului minim vor fi cei 24% din totalul salariaţilor activi, adică 1.370.232 persoane.

Loading...

5 comentarii

PROPASIREA MATERIALA SI SPIRITUALA 09:41:07 / 27 Noiembrie 2019
CULMI ALE CILIVIZATIEI

Daca mi-as face o firma in RSR i-as pune numele la OSU SI CIOLANU. Ca e in tandem cu RSR.

Dan 12:36:34 / 27 Noiembrie 2019
Era de asteptat

Deci guvernul guvernatorului Ciocanis a inceput sa-si faca de cap...bravo alora care l-au votat... sa va fie de cap malai-mare asta!

Guran 13:15:48 / 27 Noiembrie 2019
Guvernu' lu' peste!

Radeau ca Dancila a dat 100 de lei (cum facuse si Ceausescu) astia nu-s in stare sa-i dea nici pe astia.

Bugetar 00:18:08 / 30 Noiembrie 2019
Vrem pomana mai multa

Sa ne dati mai mult la salar ca muncim de ne rupem spatele la stat. Mi s-au rupt pantalonii in fund de la scaunul de la serviciu. La 4 rup usa si iau cat mai multe pauze de fumat si wc dar tot muncesc prea mult. Dancila trebuia sa castige ca sa ne mareasca salariile si pensiile ca noi ducem Romania in spate. Sa se mareasca domle 15-20% in fiecare an salariile pai ce noi din ce facem rate la banci. Omoratii pe privati cu taxele si datine noua banii mai multi ca in sistemul bugetar numai pe merit se intra si pe performanta.

Martor ocular 08:31:56 / 06 Decembrie 2019
Tot săracul e de vina

Nici un cuvânt despre desființarea pensiilor speciale și impozitarea graduală a pensiilor, salariilor și profitului?

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1306 secunde