Histerectomia creşte riscul de incontinenţă urinară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Histerectomia creşte riscul de incontinenţă urinară

Monden 31 Octombrie 2007 / 00:00 11231 accesări

Un studiu efectuat de cercetărorii suedezi, timp de 30 de ani, a ajuns la concluzia că femeile care au suferit o histerectomie, fie totală, fie parţială prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de incontinenţă urinară, de asemenea corectată printr-o intervenţie chirurgicală. Riscul este la fel de ridicat la femeile care au adus pe lume pe cale naturală mai mult de un copil.

Histerectomia presupune înlăturarea parţială sau totală a uterului pentru îndepărtarea cancerului dezvoltat de sistemul reproductiv sau cînd pacientele suferă de sîngerări vaginale după instalarea menopauzei sau de prolaps uterin sau alte afecţiuni. Considerată o intervenţie eficientă împotriva acestor afecţiuni, histerectomia a devenit o operaţie de rutină pentru femeile aflate la menopauză. De exemplu, în Marea Britanie, una din cinci femei suferă o astfel de intervenţie chirurgicală pînă la vîrsta de 55 de ani. Una dintre pacientele care anul acesta a suferit o histerectomie totală a fost însăşi ducesa de Cornwall, soţia prinţului Charles. În SUA, anual se efectuează 600.000 de histerectomii, iar în 90% din cazuri sînt efectuate din motive benigne, din cauza unor afecţiuni care nu ameninţă viaţa pacientelor.

Între anii 1973 - 2003, cercetătorii suedezi au identificat 165.260 de femei care au suferit histerectomii şi au comparat datele privind sănătatea acestora cu cele ale 479.506 femei care nu au suferit o astfel de intervenţie. Cercetătorii au identificat că prima categorie de femei prezintă de 2,4 ori mai multe riscuri de a suferi de incontinenţă urinară decît cea de-a doua. În primii cinci ani de la operaţie riscul este şi mai mare, fiind estimat la 2,7. La zece ani după histerectomie riscul scade la 2,1. În schimb, femeile care au născut pe cale naturală de patru sau mai multe ori prezintă 16% risc de incontinenţă urinară. Cercetătorii sînt de părere că histerectomia slăbeşte uretra, care face legătura cu vezica urinară.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1474 secunde