Impozitarea bacşișului, adoptată de Senat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Impozitarea bacşișului, adoptată de Senat
Social, Economie 16 Octombrie 2019 / 15:07 2506 accesări 3 comentarii

Senatorii au adoptat, miercuri, cu 43 de voturi "pentru", 23 de voturi "contra" şi 6 abţineri, proiectul de lege, iniţiat de senatorul Eugen Teodorovici, care prevede impozitarea bacşişului şi includerea acestuia pe bonul fiscal. Proiectul de act normativ prevede completarea OUG 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale cu un nou articol. Astfel, bacşişul este definit ca "orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi cu profilul «Restaurante» sau «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor»". Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, conform proiectului. Bacşişul este definit în vederea evidenţierii acestor sume pe bonul fiscal, instituirea obligaţiei de evidenţiere pe bonul fiscal a bacşişului încasat de la clienţi, în cazul serviciilor de restaurant, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia. Evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu.

CONDIȚIONAREA, INTERZISĂ!

Actul interzice condiţionarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacşişului. Se instituie obligaţia operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conţine rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului pe care acesta doreşte să îl ofere.

ÎNTRE 0% ŞI 15%

Nivelul bacşişului oferit de client poate varia între 0% şi 15%. Se instituie obligaţia operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacşişului, integral salariaţilor, potrivit unui regulament intern şi de a le înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct. În situaţia în care plata contravalorii consumaţiei se face prin ordin de plată şi se emite factură, bacşişul se evidenţiază distinct pe aceasta. Se lasă la opţiunea operatorului economic, posibilitatea marcării bacşişului pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcţie de situaţia de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacşişului este cunoscută de către emitentul bonului fiscal. Bacşişul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”.

IMPOZITAREA

Pentru salariat, sumele provenite din bacşiş sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale. Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat în Camera Deputaţilor.

Loading...

3 comentarii

Bacsis 09:48:38 / 17 Octombrie 2019
Never

Adio bacsis din partea mea si a multor oameni! Pai bacsisul este deja inclus in pretul mancarurilor si al bauturilor!

Pesches 13:54:52 / 17 Octombrie 2019
spaga

Dar șpaga cand se impoziteaza? Se reține impozitul direct de la spagar sau de la spaguitor??

Ocupati-va si de medici 14:47:40 / 17 Octombrie 2019
E discriminare. Constitutia e pt toti

Pai s-ar dubla bugetul daca s-ar impozita spaga medicilor. Cei mai corupti, cei mai ocoliti de lege, cu toate ca acum ar trebui inchisi pe viata la salariile de 4000 euro pe luna. la fel si cu ceilalti bugetari de lux care nu-si justifica activitatea.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1609 secunde