Incredibil! În România, la fiecare două zile, o minoră este violată în familie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Incredibil! În România, la fiecare două zile, o minoră este violată în familie

Eveniment 19 Octombrie 2018 / 11:31 2302 accesări

Statisticile legate de violențe împotriva femeilor din România sunt înfiorătoare. Potrivit datelor furnizate de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua VIF), în România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său ori de fostul partener. Anual, sunt înregistrate peste 20.000 de plângeri de loviri sau alte violenţe între membri de familie, iar 55% dintre români consideră că violul este justificabil în anumite situaţii (?!). Mai mult, în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, iar la fiecare 2 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată sau agresată sexual în familie.

Pentru organizaţiile membre ale Reţelei VIF, ordinul de protecţie provizoriu emis de poliţist imediat de la constatarea faptei, finanţarea adăposturilor şi serviciilor pentru victime şi implementarea Convenţiei de la Istanbul, au constitui obiectivele a numeroase demersuri de advocacy. „Traversăm un moment în care atacurile la adresa drepturilor femeilor au devenit din ce în ce mai puternice, atât în România, cât şi în regiune. Cerem autorităţilor să îşi asume cu responsabilitate datoria de a continua procesul de armonizare a legislaţiei naţionale pentru a cuprinde toate prevederile Convenţiei de la Istanbul, ceea ce va asigura o protecţie reală pentru victimele violenţei. Solidarizarea societăţii civile în jurul acestui subiect transmite un mesaj de condamnare publică a violenţei împotriva femeilor şi este o etapă importantă în lupta comună împotriva curentului conservator care susţine familia tradiţională şi implicit rolurile de gen care favorizează violenţa domestică“, se arată într-un comunicat al Rețelei VIF.

Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua VIF) organizează cea de-a patra ediţie a Marşului „Împreună pentru siguranţa femeilor“ va avea loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, în Bucureşti, începând cu ora 15,00, în semn de solidaritate cu femeile supravieţuitoare ale violenţei şi pentru a menţine presiunea publică necesară pentru respectarea drepturilor femeilor şi fetelor.

Marşul se va desfăşura pe traseul Piaţa Universităţii (Parcul Colţea) - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei şi va reuni atât reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale active în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva femeilor, precum şi persoane care doresc să transmită un mesaj de toleranţă-zero faţă de violenţa domestică.

Prin această acţiune, Reţeaua VIF îşi propune să atragă atenţia autorităţilor asupra subfinanţării serviciilor pentru victimele violenţei domestice şi sexuale, asupra lipsei adăposturilor din mai multe judeţe, a necesităţii introducerii de urgenţă a sistemului de supraveghere a agresorilor folosind brăţări electronice şi a dezvoltării de programe de educaţie, consiliere şi terapie pentru agresori în fiecare judeţ. Poliţia, Justiţia şi sistemul medical trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime.

„Reprezentanţii instituţiilor trebuie să trateze victimele cu demnitate şi profesionalism pentru a le încuraja să aibă încredere să depună plângere şi să raporteze agresiunea. Autorităţile trebuie să trateze cu maximă responsabilitate problema violenţei asupra femeilor şi să includă în educaţie noţiuni despre egalitatea de gen şi pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor“, susțin organizatorii marșului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2794 secunde