Instanţa poate dispune noi măsuri privind restricţia în cazurile de violenţă în familie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect adoptat de Senat

Instanţa poate dispune noi măsuri privind restricţia în cazurile de violenţă în familie

Justiție 05 Septembrie 2016 / 19:28 606 accesări

Instanţa va putea dispune măsuri de control a respectării ordinului de restricţie în cazurile de violenţă domestică, cum ar fi obligarea agresorului să se prezinte la poliţie periodic şi să fie supus testării psihologice, au decis senatorii pe 5 septembrie.

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, iniţiat de deputatul Remus Cernea, a fost adoptat de Senat cu 85 de voturi "pentru".

Proiectul de lege prevede că instanţa poate dispune măsuri de control a respectării ordinului de restricţie şi pentru prevenirea încălcării acestuia, cum ar fi obligarea agresorului să se prezinte la poliţie o dată la 14 zile, în funcţie de decizia instanţei, pentru stabilirea conduitei acestuia.

De asemenea, agresorul este obligat să dea informaţii poliţiei despre noua adresă, dacă a fost dispusă evacuarea din locuinţa familiei.

Proiectul mai prevede că instanţa îl poate obliga pe agresor să fie testat psihologic, să urmeze consiliere psihologică sau psihoterapie.

În acelaşi timp, Ministerul Muncii şi Familiei şi Ministerul Afacerilor Interne vor fi obligate să asigure instruirea personalului specializat şi a poliţiştilor care se ocupă de cazuri de combatere a violenţei în familie.

Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.12