ÎPS Teodosie: „Nu știu de unde a apărut acuzația privind declarațiile false“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Contestă toate acuzațiile ÎPS Teodosie: „Nu știu de unde a apărut acuzația privind declarațiile false“
Justiție 20 Martie 2017 / 13:19 2600 accesări 9 comentarii

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat luni că nu știe de unde a apărut acuzația că ar fi dat declarații false în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru obținere fără drept de fonduri europene. Afirmațiile au fost făcute la Tribunalul Constanţa, unde avocatul său a contestat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. La finalul ședinței de judecată, la care nu a fost permis accesul presei, IPS Teodosie a anunțat că a contestat acuzațiile care i se aduc: „Am depus contestații pentru toate cele aduse în sarcina mea. Și nu am înțeles declarațiile false. Nu am dat nicio declarație, nici falsă, nici nefalsă! Nu știu de unde a apărut această sintagmă de declarație falsă. (…) Nu există pe semnătura mea vreo declarație. Nu știu de unde este această susținere”, a declarat IPS Teodosie. La rândul său, avocatul angajat de prelat, Maria Vasii, a declarat că a contestat actele de urmărire penală, considerând că acuzația care i se aduce Arhiepiscopului Tomisului este inventată. „Astăzi am depus contestarea actelor de urmărire penală. La termenul viitor le vom și dezbate. (…) Veți vedea că, dincolo de aceste acuzații grele care i se aduc IPS, la finalul judecății se va dovedi că nu a săvârșit această faptă. Este regretabil că un slujitor al lui Dumnezeu, care s-a format timp de zeci de ani pentru a sluji religios, ajunge să fie defăimat de către opinia publică în urma acestor acuzații pentru fapte administrative. Îmi exprim un punct de vedere. Am studiat bine legea față de care avem această acuzație. Procurorii trebuiau să acuze, dacă era vorba de o rea-credință, modul în care funcționarii Arhiepiscopiei ar fi întocmit acele documente. Dacă se găseau nereguli, APIA era cea care trebuia să-i cheme și să le arate neregulile și să îndrepte lucrurile într-o formă administrativă. Legea nu prevede pedeapsă penală. Există o singură formă în care Arhiepiscopia sau funcționarii puteau fi acuzați, dacă făceau fals cu privire la declararea suprafețelor. Procurorii nu-l acuză nici pe IPS, nici Arhiepiscopia cu privire la fals în aceste documente. Așadar nu înțelegem de ce s-a inventat o acuzație, iar noi sub această invenție trebuie să venim în fața judecătorului sau în fața dumneavoastră termen de termen”, a declarat Maria Vasii la ieșirea din sala de judecată.

Amintim că, la începutul lui februarie, DNA Constanța l-a trimis în judecată pe IPS Teodosie, sub control judiciar, Arhiepiscopul Tomisului fiind acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false sau inexacte, având rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016, IPS Teodosie, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură pentru a primi fonduri europene. "În documentele prezentate la APIA, inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită Ferma 3 - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin“ / „vii pe rod cu struguri nobili pentru vin“, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei", arăta DNA.

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătorii constând în poprirea conturilor deținute de inculpatul Petrescu Teodosie și de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal "Sf. Apostol Andrei”. Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina IPS Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

9 comentarii

Ionel 06:13:07 / 21 Martie 2017
Nici el nu crede in ce spune

Minciuna e un pacat. Furtul e un pacat. Nu prea ai onoare si credinta, rusine!

Kunta Kinte 06:47:45 / 21 Martie 2017
Abureli

Sa lamurim ceva: Mai intai ca minte ca o marota! Apoi, ca toata lumea stie ca minte, inclusiv el si acolitii! Nimic n u se misca fara stirea si acordul lui mai cu seama cand e vorba de bani. Isi da seama ca treaba e groasa si ca in curand o sa pastoreasca la Dorna Arini. A papat banii de la APIA si acum face pe cinstitul. In concluzie: LA BRUTARIE!

MAMONA 06:58:06 / 21 Martie 2017
INTREBARE

CINE PLATESTE AVOCATUL SI EVENTUALELE CHELTUIELI DE JUDECATA?

Dude 07:08:40 / 21 Martie 2017
Lumea e rea ?

Acum credinta se masoara in averea care o ai,nu stiu in ce directie ne indreptam cand totu se rezuma la banii,A fii preot inseamna pentru mine a aduce o viata inchinata lui Dumnezeu ,nu cum sa faci mai repede avere.oare ce va fi peste 100 de ani ?

Hollywood 08:08:47 / 21 Martie 2017
Teodosie (Mache) Petrescu

La fel ca și alte ”fețe bisericești” individul a fost infiltrat în Biserică de fosta Securitate și predat apoi noilor structuri de informații după 1990 ca să toarne. De la enoriași, de la colegii din Cler, de oriunde. La schimb cu aceste prestații foarte laice a fost lăsat să se înavuțească, dar până la o limită. Când obrăznicia și lăcomia au depășit pragul stabilit, l-au înhățat. Acum se vaită ca o curvă și f***tă și cu banii luați, că nu știe de ce i se întâmplă lui niște chestii, că Dzeu vede, că falsuri și alte abureli. Aawwwwwwww... ce drăguuuț. Plm.

enorias 11:02:55 / 21 Martie 2017
mincinosii

Trustul telegraf incearca pe toate caile sa duca opinia publica in eroare.Cui foloseste?Banii de la UE se dau pentru cei care cultiva pamantul ,nu pentru cei care au pamant .Ori din 2010 inaltimea sa si cu clica lui nu au cultivat nimic nimic.Atunci de ce au luat banii?Ce au facut cu ei?Suntem satui sa fim prostiti de acasti oameni.

... 12:26:36 / 21 Martie 2017
...

Poate ca meriti, Teodosie, daca sustii erezia ecumenista si ''sinodul'' din Creta-2016. Orice pacat ai, il iarta Dumnezeu daca te pocaiesti, dar hula ereziei, daca o sustii, nu.

Nadoleanu si Stefan 22:34:49 / 21 Martie 2017
gluma-i proasta ca si tine

Ce gluma proasta, eu cred ca glumiti. Ati ciordit bani europeni si acu ne puneti pe noi in cacat. Ati ciordit toata Constanta, Nazarcea (ferma cu sute de ha. pe care ati pus-o pe butuci cu popa Cocos, popa Budu . Ati devastat toata Dobrogea, hot nenorocit si acum vreti onoruri? Cum crezi dumneata ca poate fi eliberat un act din Episcopie fara stirea dumitale, cand sunteti ordonator de credite. Hot nenorocit, bandit cu acte-autorizat sa furi de peste tot.). Huo!!!!!!!!

costy 21:28:01 / 24 Martie 2017
lucru acasa

Oportunitatea anului 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: pacurarucostica1963@gmail com

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.9281 secunde