Italia blochează summitul UE pentru a obţine „fapte concrete“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Italia blochează summitul UE pentru a obţine „fapte concrete“

Externe 29 Iunie 2018 / 21:24 506 accesări

talia a blocat joi seara adoptarea unor concluzii comune cu privire la diverse subiecte abordate în prima parte a summitului UE în curs de desfăşurare la Bruxelles, aşteptând să afle dacă va obţine satisfacţie la exigenţele sale în dosarul migraţiei, informează AFP, citând surse concordante. Italia a mărit presiunea joi seară asupra partenerilor săi europeni, blocând adoptarea primelor concluzii ale unui summit tensionat la Bruxelles pentru a obţine angajamente concrete de solidaritate în gestionarea dosarului migraţiei, relatează AFP. Premierul populist italian, Giuseppe Conte, a refuzat joi seară să aprobe o primă serie de concluzii, legate în special de apărare şi comerţ, înainte de începerea discuţiilor asupra migraţiei între liderii Celor 28. "Nimic nu este aprobat până când nu este aprobat totul", a declarat o sursă guvernamentală italiană pentru a explica poziţia lui, în timp ce preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European au amânat pentru vineri conferinţa de presă prevăzută joi seară, la jumătatea summitului.

"Aşteptăm fapte concrete", a declarat încă de la sosirea la Bruxelles premierul italian care le reproşează vecinilor că lasă Italia să gestioneze singură fluxul de migranţi. El a ameninţat de la început că va bloca adoptarea concluziilor comune, care trebuie votate în unanimitate.

"A fost o discuţie foarte aprinsă şi toată lumea s-a repezit la italian" când a refuzat să aprobe primele concluzii ale summitului, a explicat o sursă europeană.

"Premierul Giuseppe Conte şi-a rezervat posibilitatea de a se putea pronunţa asupra totalităţii subiectelor", a indicat o sursă italiană, în timp ce un purtător de cuvânt al Consiliului European explica, fără a-l numi, că un stat membru "şi-a rezervat poziţia de a se pronunţa asupra ansamblului concluziilor".

Premierul italian a blocat adoptarea declaraţiilor Uniunii Europene asupra comerţului şi apărării pentru a exercita presiune asupra partenerilor europeni cu scopul ca aceştia să accepte poziţia Italiei în materie de migraţie, informează Reuters citând diplomaţi europeni.

Conte a blocat declaraţiile comune care conţineau critici la adresa tarifelor vamale americane şi sprijinirea măsurilor de retorsiune, afirmând că nu poate le poate aproba decât când Cei 28 de conducători ai blocului comunitar vor ajunge la o înţelegere asupra tuturor subiectelor discutate la summit, în special cu privire la migraţie.

Atitudinea neobişnuită a lui Conte a atras critici. "Unii lideri au fost surprinşi de acest lucru", a spus un diplomat european.

Italia doreşte mai mult ajutor din partea UE pentru a face faţă afluxului de migranţi.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.157 secunde