Joe Biden va fi învestit miercuri în funcție, devenind astfel cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Joe Biden va fi învestit miercuri în funcție, devenind astfel cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite

Externe 20 Ianuarie 2021 / 08:24 1506 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Joe Biden şi Kamala Harris, vicepreşedinta sa, vor depune jurământul miercuri la ora 12:00 (17:00 GMT) în cadrul unei ceremonii de învestitură la Capitoliu, sediul Congresului american.
Centrul Capitalei Washington este complet blocat, înconjurat de garduri cu sârmă ghimpată şi păzit de 25.000 de militari ai Gărzii Naţionale, iar circulaţia restricționată.

Joe Biden va depune jurământul în faţa unui public restrâns.

La 78 de ani, Joe Biden, va fi cel mai vârstnic preşedinte american care îşi preia atribuţiile.

Acesta a ajuns la Washington în aseară, unde participă, alături de Kamala Harris, la o ceremonie dedicată americanilor care și-au pierdut viața în pandemie. Numărul acestora a ajuns astăzi la 400 de mii.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a subliniat alegerea istorică a colistierei sale Kamala Harris, care va deveni miercuri prima femeie vicepreşedinte, dar şi prima persoană de culoare şi de origine indiană care ocupă această funcţie.


Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a declarat marţi că se va ruga pentru succesul noii administraţii în discursul său de adio, cu o zi înainte ca Joe Biden să depună jurământul ca cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi pretenţiile sale nefondate de fraudă electorală i-au determinat pe susţinătorii săi să asalteze Capitoliul pe 6 ianuarie.Donald Trump s-a folosit de această ocazie pentru a aminti realizările administraţiei sale, precum reduceri de impozite, măsuri de securizare a frontierei şi decizii de politică externă.

Doar trei preşedinţi - John Adams, John Quincy Adams şi Andrew Johnson - au ales să nu participe la ceremonia de învestitură a succesorilor lor, şi niciunul în ultimul secol, Donald Trump devenind al patrulea președinte american care alege să nu participe la ceremonia de învestitură a preşedintelui succesor.

La ceremonia de inaugurare, vor participa, în schimb, foştii preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton.

Conform Constituţiei SUA, ceremonia de învestitură a unui nou preşedinte are loc la 20 ianuarie. Discursul de deschidere este programat de obicei în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României), iar Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul la amiază.
Biden se va muta la Casa Albă - reşedinţa sa pentru următorii patru ani - în aceeaşi zi.12
Pagina a fost generata in 0.2287 secunde