Liceul „G. Călinescu”, prezentat în Parlamentul European de unul dintre elevii săi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liceul „G. Călinescu”, prezentat în Parlamentul European de unul dintre elevii săi

Educație 26 Martie 2018 / 17:37 8184 accesări

Elevul Dragoș Crăciun a prezentat Liceul „George Călinescu” în plenul Parlamentului European

Elevul Dragoș Crăciun a prezentat Liceul „George Călinescu” în plenul Parlamentului European

La sfârșitul săptămânii trecute, 17 elevi ai Liceului Teoretic „George Călinescu” Constanța au vizitat Parlamentul European de la Strasbourg, în cadrul Zilelor Euroscola organizate de această instituție. Elevii școlii constănțene, coordonați de prof. Janetta-Daniela Bărăitaru și Iulia-Beatris Gîrbocea, au reprezentat România. Acolo s-au întâlnit cu tineri din Franța, Spania, Grecia, Malta, Germania, Italia, Belgia, Croația, Cipru, Danemarca, Suedia și Bulgaria.

Evenimentul de la Parlamentul European a presupus vizitarea acestuia și participarea elevilor la activități specifice, precum dezbaterea despre construcția europeană, despre temele europene prioritare - mediul și energia din surse regenerabile, securitatea și drepturile omului, patrimoniul cultural, viitorul Europei, migrația și integrarea, locurile de muncă pentru tineri în context european. De asemenea, elevii au votat hotărârile adoptate, în hemiciclul celui mai mare parlament transnațional, participând astfel la exercițiul democratic din cel mai înalt for al Uniunii Europene.

Un moment deosebit a fost prezentarea fiecărei școli participante de la tribuna Parlamentului, din partea liceului constănțean luând cuvântul elevul Dragoș Crăciun.

Elevii Liceului Teoretic „George Călinescu” Constanța au participat la acest eveniment în urma câștigării, alături de alte 11 echipe de liceeni, a Concursului Național Euroscola 2017, la care au participat mai mult de 100 de echipe din toată țara.

A X-a ediție a acestui concurs organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România și de Ministerul Educaţiei Naţionale s-a desfășurat sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene” și a presupus organizarea unei campanii de promovare a unui obiectiv de patrimoniu din regiune, alegerea celor de la Călinescu fiind Geamia Hunchiar din Constanța. „Contactul cu elevii din toate colțurile Europei, comunicarea cu aceștia în limbi străine, participarea la dezbateri și la luarea deciziilor, precum parlamentarii europeni, au fost experiențe minunate pentru copiii noștri. Consider că pentru ei a fost un foarte bun prilej de a cunoaște valorile europene și principiile pe care se fondează Uniunea Europeană”, a declarat Janetta-Daniela Bărăitaru, profesor la Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța.



12