Maior şi Săftoiu, noii directori ai SRI, respectiv SIE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maior şi Săftoiu, noii directori ai SRI, respectiv SIE

Politică 05 Octombrie 2006 / 00:00 927 accesări

La siguranţa naţională a României veghează, de ieri, George Maior şi Claudiu Săftoiu. Camerele reunite ale Parlamentului s-au pronunţat în favoarea desemnării lor în fruntea Serviciului Român de Informaţii şi, respectiv, a Serviciului de Informaţii Externe. În ciuda controverselor pe care le-a stîrnit desemnarea unui reprezentant al opoziţiei, cei doi demnitari propuşi de preşedintele Traian Băsescu au obţinut o majoritate confortabilă. Se poate spune că au trecut uşor de etapa votului în Parlament dacă ţinem cont că George Maior s-a bucurat de un număr de 285 de voturi "pentru", din totalul de 408, iar Claudiu Săftoiu, de 294.

Circ PNL – PD în plen

Înaintea votului însă, de la tribuna Parlamentului s-au auzit discursuri critice la adresa propunerii celor doi candidaţi de către preşedintele Băsescu. Şeful grupului parlamentar PNL, Crin Antonescu, a arătat că nu "înghite" deloc ideea şefului statului. În opinia sa, SRI nu poate face obiectul unui "troc" între preşedinte şi "alţi jucători": "Băsescu, în singurătatea sa de la Cotroceni, s-a gîndit să desemneze un om pe care îl văzuse de două ori în viaţă: o dată la reuniunea de vară a PSD şi o dată pe la Parlament. Cred că propunerea pe care ne-o face e tocmai unul din acele jocuri politice pe care domnia sa nu a obosit în mod demagogic să le denunţe, care vor dăuna şi SRI, şi evoluţiei României". El i-a transmis şi lui Maior un mesaj: "Dacă Maior va obţine votul de încredere, noi îi urăm succes şi aş dori să fie primul director SRI care vine şi îşi asumă răspunderea că nu vor mai fi ascultate telefoane, că nu se vor mai manipula dosarele fostei Securităţi, că nu se vor mai gira afaceri de mare corupţie". Anunţul că PNL îl va vota pe Săftoiu a stîrnit aplauzele parlamentarilor aflaţi în primele bănci de la tribună, acolo unde, de obicei, stau democraţii şi social-democraţii, însă Antonescu le-a tăiat avîntul: “Nu aplaudaţi domnilor, că nu ne putem împrieteni chiar toţi. Mulţumiţi-vă cu Băsescu”. Replica democraţilor a venit prompt, preşedintele Comisiei de apărare, Mihai Stănişoară, afirmînd că Antonescu şi liberalii, în general, nu au dreptul să vorbească despre respectarea sau nerespectarea promisiunilor de către şeful statului: “Atrag atenţia unui reprezentant al unui partid care fără Traian Băsescu ar fi pus şi acum globuleţe în pomul de Crăciun”. Stănişoară a continuat, susţinînd că “este ultimul partid care are dreptul să vorbească despre respectarea promisiunilor. Îl invit să meargă la un colţ de stradă şi să vadă cîtă lume îl recunoaşte şi cîte voturi a adus”.

Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit pentru votul de ieri privind numirea lui Maior si a lui Săftoiu la şefia SRI şi, respectiv, SIE, considerînd că "Parlamentul a dat dovadă de maturitate politică". El şi-a exprimat speranţa că noii şefi ai serviciilor de informaţii se vor ridica la nivelul aşteptărilor Parlamentului şi celorlalte instituţii cu care vor colabora, inclusiv la nivelul exigenţelor cetăţenilor români". Săftoiu le-a mulţumit parlamentarilor pentru încrederea acordată şi a spus că va face tot ce îi stă în putere pentru a nu dezamăgi. La rîndul lui, Maior a declarat: “Dacă Parlamentul nu m-ar fi votat, înseamnă că nu eram pregătit pentru acest post.”

Serviciile secrete, scoase din criză

PSD a votat "pentru" numirea celor doi la şefia SRI şi SIE, la fel ca şi PD. “Prezervarea şi promovarea intereselor de putere ale României nu trebuie să sufere în numele luptei politice. Chestiunea politizării sau a depolitizării activităţii de informaţii este corelată cu cea a manipulării sau abuzului de atribuţii. Avem nevoie de servicii eficiente, care să-şi îndeplinească misiunile în deplină legalitate, şi vă invit să depăşim barierele politice în numele salutarei normalităţi funcţionale a două instituţii fundamentale ale statului", a declarat deputatul PD Romeo Raicu. El l-a descris pe Maior drept un "interlocutor de calibru", "un om echilibrat, de valoare", care cunoaşte problematica securităţii naţionale. În schimb, senatorul Gheorghe Funar a solicitat plenului amînarea votului în cazul lui Săftoiu, pe motiv că parlamentarii PRM au informaţii potrivit cărora acesta ar fi fost colaborator al Securităţii. Votul în cazul său nu ar trebui dat, potrivit lui Funar, înaintea unei decizii a CNSAS. Propunerea sa a fost respinsă de plen. Şi deputatul PC Petru Călian a declarat, înaintea votului, că nominalizarea lui Claudiu Săftoiu la şefia SIE este o "gafă politică inacceptabilă", susţinînd că parlamentarii PC nu vor vota decît profesionişti în această funcţie, nu "oamenii de casă" ai şefului statului. Într-un final, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că PNL şi grupurile sale parlamentare vor accepta şi recunoaşte decizia Parlamentului privind numirea noilor directori ai SRI şi SIE, chiar dacă liberalii nu au fost de acord cu desemnarea lui Maior la SRI. Votul dat ieri de Parlament pune capăt unei crize de aproape două luni, la vîrful serviciilor secrete, generată de demisia şefilor acestor instituţii, ca urmare a dispariţiei din ţară a omului de afaceri sirian, Omar Hayssam, acuzat pentru terorism.

Maior: Calitatea mea de membru PSD încetează

Noul director al SRI, George Maior, a declarat, ieri, că îşi va da demisia din Parlament şi din PSD, pentru că funcţia pe care o deţine "impune echilibru", "neutralitate şi imparţialitate". Conform legislaţiei în vigoare, Maior va trebui să demisioneze din PSD şi din funcţia de senator odată cu preluarea noii funcţii de director al SRI. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, ieri, că va propune Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii, care va avea loc sîmbătă, ca deputatul Gabriel Oprea să îl înlocuiască pe George Maior la conducerea Departamentului de apărare al partidului. Oprea este membru al Comisiei parlamentare de control a activităţii Serviciului Român de Informaţii şi a fost ministru al Administraţiei şi Internelor în Cabinetul Năstase. De asemenea, Maior va fi înlocuit în Senat de unul dintre vicepreşedinţii PSD Alba, ultimul candidat trecut pe liste, ca rezervă, la alegerile din 2004. Preşedintele PSD Alba, Ioan Rus, a declarat, ieri, că înlocuitorul lui Maior în Senat va fi Lucia Liliana Tomoioagă, preşedinte al organizaţiei de femei a PSD Blaj şi unul dintre vicepreşedinţii filialei Alba a PSD. Lucia Liliana Tomoioagă a ocupat poziţia a patra pe listele PSD Alba pentru Senat, la alegerile din 2004, loc considerat de rezervă avînd în vedere că judeţul Alba are doar doi senatori.

Geoană: "Pentru mine, George Maior este un sacrificiu"

Mircea Geoană a declarat, ieri, după validarea noilor directori ai SRI şi SIE de către Parlament, că numirea lui George Maior la conducerea SRI poate fi considerată un sacrificiu, pentru că acesta este unul dintre tinerii în care PSD a investit şi care are foarte multe calităţi. Geoană a precizat că, în calitate de preşedinte de partid, nu doreşte să "sacrifice" un alt membru important al PSD pentru a merge la Bruxelles, în postul de comisar european. Geoană a apreciat drept un gest de normalitate validarea, de către Parlament, a lui George Maior, respectiv Claudiu Săftoiu.



12