Memoria lui Virgil Coman, îngropată într-un pasaj utilizat pe post de WC public!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Halal cinste pentru oamenii de cultură Memoria lui Virgil Coman, îngropată într-un pasaj utilizat pe post de WC public!
Administrație 22 Septembrie 2017 / 18:32 2808 accesări 4 comentarii

Marele istoric și arhivist Virgil Coman a fost celebrat, dacă putem spune asta, vineri, la Constanța. Cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și a Primăriei Constanța, o asociație culturală a deschis o aşa-zisă galerie de artă în pasajul pietonal de pe strada Ștefan cel Mare, din dreptul magazinului Tomis.

Şi acum vă avertizăm, urmează cuvinte care vă pot afecta emoţional! „De astăzi, marele arhivist și literat Virgil Coman, are o Galerie de Artă în orașul Constanța, mai exact în pasajul pietonal de pe strada Ștefan cel Mare. Țin mult la acest proiect, în contextul în care acesta reprezintă un omagiu unui iubit constănțean. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean și aduce un plus de cultură în orașul nostru. Galeria a fost inaugurată cu o expoziție dedicată vieții lui Virgil Coman, însă nu se va opri aici. Expozițiile de artă vor continua să încânte trecătorii și pe viitor. Îi felicit pe toți cei implicați în viața culturală a județului și mă bucur că arta căpăta noi dimensiuni”, a simţit nevoia să fie elocvent pe facebook președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu.

Nu, nu aduce niciun „plus de cultură”, domnule preşedinte al CJC! Ce este acolo nu este artă, iar faza cu „ţin mult la acest proiect” este penibilă, căci pereţii existau, fuseseră văruiţi de Primărie şi au venit nişte unii care i-au acoperit cu nişte panouri cu forme nefericite! Şi gata! Deci, ce mare scofală a făcut instituţia? Concret, ce aţi făcut dvs, care ţineţi aşa mult la acest proiect? Măcar ăştia de la Primărie s-au abţinut să spună... vorbe! Şi, dacă este să ne amintim corect, de la Primărie a venit aroma asta de... să transformăm pasajele pietonale în altceva decât sunt şi să pictăm pereţii, că oricum nu vede nimeni ce-i acolo. Dar, probabil că dragostea dintre instituţii a devenit atât de puternică încât acum fac schimb de idei.

Oricât de frumos ar suna acest proiect, avem reţineri serioase în ce priveşte „operele” şi asta ca să nu mai vorbim despre locaţie! Nu ştim de câte ori pe zi trec aleşii noştri prin acest pasaj care, deși este oarecum păzit, conţine elemente de tip infracţional şi, mai mult decât atât, este folosit pe post de WC. Sperăm ca intenţiile autorităţilor să fie, de fapt, altele, această întâmplare să fie doar un timid debut nefericit, iar pasajul să se transforme cu adevărat în altceva, nu de alta, dar la mijloc se află amintirea unuia dintre cei mai mari oameni de cultură pe care i-a avut Constanța vreodată!

Loading...

4 comentarii

Un observator 19:44:40 / 22 Septembrie 2017
Dobrogenisme

1. Virgil Coman a fost profesor, arhivist și cercetător în domeniul istorie, nicidecum vreun „literat” și cu atât mai puțin „unul din cei mai mari oameni de cultură pe care i-a avut Constanța vreodată”, afirmație care îi face inimaginabil de mult rău. 2. Nu a avut în timpul vieții vreo legătură propriu-zisă cu arta care să justifice o galerie de artă cu numele său. 3. Pasajul e penibil și prin alăturare și prin locație în sine și prin tot. 4. Dacă autoritățile vor să-i cinstească memoria să acorde o rentă celor doi copii orfani pâna la împlinirea vârtstei de 23 de ani și, eventual, să instituie un grant anual pentru cercetări dobrogene în domeniul istorie, sau să facă gesturi consistente pentru arheologia, arhivistica, istoriografia și cercetarea umanistă dobrogeană. Restul sunt bani aruncați la closet și pseudo-gesturi, total neesențiale și în bună măsură chiar vătămătoare pentru memoria tragicului dispărut.

Răspunde | Raportează | | |+10
Radu 06:33:36 / 23 Septembrie 2017
Fostul presedinte

Daca mai era in functie fostul presedinte al CJC si facea exact acelasi lucru ce laude i se aduceau...

Max 14:10:44 / 24 Septembrie 2017
Iar pe langa

Iar lingaii actualului regim... Iar comentatorii de doi lei ai Telegrafului. Bai, voi ati auzit de SUBIECT? Ce conteaza ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi intamplat pe vremuri? Conteaza ce se intampla acum! E asa de proasta ideea incat nu aveti alte argumente decat ce s-ar fi facut daca s-ar fi facut? Penibili mai sunteti! De ce mai citit ziarul daca traiti in trecut? Asta e un cotidian! In ce priveste subiectul, chiar imi pare rau de alaturarea numelui lui Virgil, pe care l-am cunoscut personal, cu pasajul de la Tomis si cu o insiruire penibila de poze fara sens. Lasat in parasire este, mai degraba, mesajul! Felicitari administratia locala! Ati reusit sa patati memoria unui OM ADEVARAT!

observator 09:11:50 / 25 Septembrie 2017
putea fi si mai bine

E foarte bine ca s-a igienizat spatiul respectiv. Este foarte bine ca este onorat un om care areprezentat ceva pentru Constanta, si nu se intimpla prea des la noi. Ceea ce este deranjant este spatiul respectiv , in subsol, parca l-a mai inmormintat odata. Se putea gasi un spatiu demn de memoria acestui cetatean deosebit al Constantei. Cind faci ceva e bine sa te gindesti si la conotatii..

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.3424 secunde