„Mica Unire“, celebrată la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Simpozioane, activităţi cultural-artistice, spectacole

„Mica Unire“, celebrată la Constanţa

Cultură 25 Ianuarie 2014 / 00:00 1632 accesări

Cei 155 de ani de la „Mica Unire“, înfăptuită pe 24 Ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Ţării Româneşti după ce, pe 5 ianuarie, fusese ales domn al Moldovei, au fost celebraţi vineri, la Constanţa, printr-o serie de activităţi artistice. Startul manifestărilor aniversare s-a dat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), încă de dimineaţă, când un număr-record de copii, de la pici de-o şchioapă, de grădiniţă, până la elevi de liceu, din oraş sau din judeţ, s-au întrecut să sărbătorească „Mica Unire“: primii prin muzică, dans, poezie, iar cei mai mari, prin comunicări ştiinţifice.

DESPRE MODELE „Astăzi, de „Mica Unire”, vreau să vă vorbesc despre modele: Alexandru Ioan Cuza, Brătienii, Mihail Kogălniceanu, de cei care, la 1848, făceau Revoluţia şi care, la 1859, făceau „Mica Unire“, despre doamna Elena Cuza, care a ştiut să fie şi doamna ţării, şi femeie, şi a ştiut să crească şi copiii soţului ei”, a spus gazda şi organizatoarea lecţiei deschise de la Muzeul de Artă, muzeograful MINAC, Lavinia Gheorghe. „Acum mai mult ca niciodată, trebuie să avem nişte momente viabile, nu Bianca Drăguşanu, ci modele actuale, pe care e bine să le avem în faţa ochilor”, a continuat Lavinia Gheorghe, vorbind despre pilotul Adrian Iovan, studenta Aurelia Ion, morţi în recentul accident aviatic din Munţii Apuseni, dar şi despre medicul Radu Zamfir, care i-a ajutat pe ceilalţi răniţi, precum şi de moţii care au contribuit la salvarea supravieţuitorilor.

SECOLUL AL XIX-LEA A FOST CEL MAI FRUMOS Invitatul special al manifestării a fost prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, care a spus, printre altele, că „statul naţional e cea mai frumoasă creaţie a acestei lumi” şi că Unirea s-a făcut prin oameni. „E adevărat, poporul a făcut Unirea (...). „Secolul al XIX-lea a fost cel mai frumos. Mi-ar fi plăcut să fi putut să trăiesc atunci, în acel secol al creării statelor naţionale”, a mai spus prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

COLEGIUL „REGINA MARIA” Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” a marcat sărbătoarea „Micii Uniri“ printr-un spectacol în aula instituţiei, dedicat atât Unirii Principatelor Române, cât şi celor 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Spectacolul a debutat cu interpretarea imnului naţional la oboi şi pian, pentru ca, apoi, profesoara de istorie din cadrul colegiului, Mariana Graur Vârtopeanu, să le vorbească elevilor care au umplut aula instituţiei despre cele două personaje istorice omagiate cu această ocazie, înfăptuitorul „Micii Uniri“, Alexandru Ioan Cuza, şi poetul nepereche al literaturii române, Mihai Eminescu.

„S-au împlinit 155 de ani de la „Mica Unire“ şi recent s-au împlinit şi 164 de ani de la naşterea poetului naţional, Mihai Eminescu. Elevii Colegiului de Arte „Regina Maria” şi profesorii lor au organizat spectacolul intitulat sugestiv „Sub semnul renaşterii naţionale - Alexandru Ioan Cuza şi Mihai Eminescu”. Renaşterea naţională presupune un salt, o evoluţie socială, transformări materiale şi spirituale. Pentru români, renaşterea naţională a început la 24 ianuarie 1859, odată cu unirea celor două principate sub domnia lui Cuza. Renaşterea naţională se datorează luptei pentru emancipare a naţiunii, organizată şi condusă de mari personalităţi care, prin activitatea lor, se pun în slujba naţiunii. Pentru a judeca în mod corect personalităţile unui popor, este necesară perspectiva istorică”, a declarat profesoara Mariana Graur Vârtopeanu.

Spectacolul a continuat cu momente artistice ale elevilor, precum scurte reprezentaţii de pian, voce şi chitară şi mai ales cântece şi dansuri tradiţionale, iar la final, elevii îmbrăcaţi în costume populare au făcut Hora Unirii.

CERCUL MILITAR CONSTANŢA „Mica Unire“ a fost sărbătorită, vineri, şi de specialiştii Muzeului Marinei Române, muzeografii Andrei Vochiţu, Sorin Maxim Ursu şi Tania Măndilă, care au prezentat o suită de comunicări la Cercul Militar Constanţa. Evenimentul ştiinţific a fost completat de unul artistic. „Ca în fiecare an, sărbătorim „Mica Unire“. Anul acesta, am aniversat acest moment prin Cupa „Ziua Unirii”, la şah, pentru cadrele din Garnizoana Constanţa, cu un simpozion organizat în colaborare cu Muzeul Marinei Române şi cu un program artistic cu muzică populară, uşoară şi patriotică”, a spus şeful Cercului Militar Constanţa, maistrul militar principal Liviu Tănase.

MANGALIA Unirea Principatelor a fost sărbătorită, vineri, şi la Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia, printr-o manifestare cultural-ştiinţifică la care au participat elevi de la Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” şi copii de la Grădiniţa nr. 3 Mangalia.



12