Mii de semnături pentru petiția privind „exmatricularea“ magistraților corupți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de semnături pentru petiția privind „exmatricularea“ magistraților corupți

Justiție 20 Iulie 2016 / 17:44 1141 accesări

Tema excluderii din sistem a magistraților care comit abuzuri este reluată din ce în ce mai des în dezbateri publice. Frecvența cu care se readuce în discuție acest subiect într-o țară măcinată de corupție instituționalizată dă semne că este posibil ca atare măsuri radicale împotriva judecătorilor și procurorilor corupți să fie adoptate până la urmă. Nu mai departe de 16 iunie, un parlamentar - deputatul Daniel Oajdea - propunea modificarea Statutului magistraților, astfel încât purtătorii de robă care își îndeplinesc atribuțiile cu rea-credință, gravă neglijență sau nu respectă deciziile Curții Constituționale să fie excluși din sistem. Zece zile mai târziu, pe 26 iunie, a fost lansată în mediul online petiția pentru "Excluderea magistraților care fac abuzuri", un demers care a strâns în aproape o lună 2.100 de semnături și a generat sute de comentarii. Pe fond, petiția preia ideea deputatului Oajdea, în condițiile în care propune modificarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, astfel încât să prevadă ca magistratul care îşi îndeplineşte atribuţiile cu rea-credinţă, gravă neglijenţă sau nu respectă deciziile CCR să fie exclus din magistratură. "Conform proiectului, toate actele încheiate de cei găsiţi vinovaţi (ulterior săvârşirii uneia dintre aceste abateri) vor fi nule de drept și vor fi obligaţi să restituie toate drepturile salariale încasate ulterior săvârşirii abaterilor. Este important să înțelegem că puterea judecătorească nu este subminată de cei care iau atitudine împotriva abuzurilor și care exprimă public această indignare, ci de cei care, din interiorul Justiției, calcă în picioare libertatea cetățenilor. Astfel de persoane nu trebuie să facă parte din sistemul de justiție. Judecătorii sau procurorii din cauza cărora oameni nevinovați fac închisoare trebuie să fie pedepsiți întocmai ca pentru săvârșirea infracțiunii de privare de libertate.
Așa cum vă imaginați, magistrații vinovați care nu au răspuns pentru abuzurile lor timp de 25 de ani nu vor dori să răspundă nici de acum încolo, prin urmare vor face tot ce le stă în putință pentru ca acest proiect să nu devină lege. Acest proiect va fi aprobat dacă noi vom exprima public dorința ca cei vinovați să răspundă așa cum răspund toți cetățenii țării", spun inițiatorii petiției.

Sutele de comentarii postate de semnatarii petiției indică o susținere masivă pentru inițiativa legislativă, unele postări cerând chiar condamnări cu circumstanțe agravante pentru magistrații găsiți vinovați, argumentul principal fiind legat de deficitul de imagine și încredere adus Justiției tocmai de către cei care erau plătiți din bani publici pentru a o deservi. Puteți consulta toate comentariile pe site-ul www.petitieonline.com.

Taguri articol


12